Stiže sladoled koji povoljno djeluje na srce i krvne sudove

Sladoled je mnogim ljudima omiljena poslastica, ali često se naglašava kako i nije baš dobar za zdravlje. Zahvaljujući naučnicima, doktori bi u budućnosti mogli savjetovati srčanim bolesnicima da jedu sladoled.

Naime, naučnici su osmislili vrstu sladoleda koja poboljšava protok krvi i smanjuje štetni stres na srčane stanice. U njemu će se nalaziti biljni spojevi polifenoli koji će imati ključnu ulogu u sprječavanju srčanih i moždanih udara.

Slikovni rezultat za sladoledMnoge studije su dokazale kako polifenoli povoljno djeluju na krvne sudove. To su antioksidansi koji se inače nalaze u tamnoj čokoladi, povrću i orašastim plodovima, zelenom čaju, ali su nedovoljno zastupljeni u prehrani.

Na takvu ideju naučnici su došli zbog toga što se polifenoli duže zadržavaju u hrani na niskim temperaturama. Stručnjaci s University of Rome su odabrali 14 dobrovoljaca koji su učestvovali u istraživanju.

Dali su im sladoled u kojem se nalazila velika količina kakaoa u prahu, ekstrakt lješnjaka i zelenog čaja. Nakon što su ga pojeli, u krvi im se povisila razina dušikovog oksida koji pomaže u očuvanju zdravlja arterija. Primijećen je i bolji protok krvi i veća fizička izdržljivost. Kada su pojeli zdjelicu običnog sladoleda, takvih zdravstvenih poboljšanja nije bilo.

Studija je objavljena u časopisu Nutrition i autori se nadaju da će njihova saznanja pomoći u borbi sa srčanim bolestima od kojih boluje sve veći broj ljudi. Međutim, stručnjaci naglašavaju kako dnevna doza sladoleda punog antioksidansa ne može zamijeniti uravnoteženu prehranu.

zavnews/geek.hr

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *