Hoćemo li uskoro reći zbogom injekcijama

Postoje lijekovi koje nije moguće popiti, jer ako ih se ne uzima putem injekcije, nego kroz usta – oni naprosto ne mogu djelovati. Školski primjer takvog lijeka je inzulin.

To je zato što je on po sastavu biomakromolekula, protein. Kad ih se unese u probavni sustav, proteini se potom razgrađuju na inaktivne komponente koje nemaju nikakve ljekovite učinke. Upravo zato takvi lijekovi moraju biti ubrizgani direktno u krvnu žilu.

Mikrokapsule umjesto igala

Zato su sada na Harvardu i MIT-u osmislili nevjerovatan koncept injekcije koja ne boli. Lijek je naime, smješten u mikropilulu veličine zrna graška. Ona se u želucu samostalno postavi u položaj za primjenu lijeka, a zatim se automatski aktivira oprugica i utiskuje lijek u želučanu stijenku.

Želučani mišić obložen sluznicom (želučana stijenka) nije opskrbljen živčanim vlaknima za bol. Zato kada nas boli trbuh, ne boli mišićni dio želuca, nego njegova vanjska vezivna ovojnica obogaćena živcima.

Zato je dakle, ubod mikroinjekcije bezbolan. Takvom bezbolnom injekcijom se može isporučiti ljekovita tvar koja inače ne bi „preživjela“ prolazak kroz kiseli okoliš želuca i probavne sokove u crijevima.

U članku objavljenom u naučnom časopisu Science, naučnici su objavili detalje prototipa „injekcijske pilule“. Dobili su pozitivne rezultate testova provedenih na svinjskim želucima u kojima su tim pilulama primjenjivali inzulin.

Potencijalni problemi u primjeni

Iako su istraživanja još uvijek u povojima, dosadašnji rezultati ukazuju na to da bi takva injekcija u piluli mogla biti primjenjiva i kod ljudi.

U testovima na svinjama je injekcijska pilula uspješno ubrizgavala inzulin u želučanu stijenku, čak i kad su naučnici naginjali i rotirali životinje.

Razina šećera u krvi svinja je poslije svake primjene kapsule bila smanjena, čime se dokazuje djelotvornost takve isporuke inzulina. Treba napomenuti i da analiza želučane sluznice i nakon višekratnih takvih tretmana nije pokazala znakove oštećenja želuca.

Zasad je najveća boljka takvom isporučivanju lijeka sama hrana. Iako se problem može izbjeći uzimanjem mikrokapsule na prazan želudac, naučni tim je već započeo rad na redizajniranju oblika. Tako bi kapsula djelovala i kad se u želucu nalazi hrana.

zavnews/geek.hr

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *