Pet savjeta za bolju radnu atmosferu i odnose na poslu

S obzirom da živimo u vremenu kad su ljudi sretni što imaju bilo kakav posao, javlja se i  strah od njegovog gubitka. Ukoliko ste pomalo nesigurni na radnom mjestu i pitate se činite li sve kako biste trebali – razmislite o slijedećih pet savjeta koji vam mogu pomoći u svakodnevnim situacijama i izgradnji boljeg odnosa s kolegama i šefom.

Pogreške će se događati

Vjerovatno ste zabrinuti da će vas svaka greška koštati posla. Naravno, u većini slučajeva to se neće dogoditi. No, kako biste se u potpunosti mogli opustiti znajte da se pogreške događaju svima pa i vama, stoga ih koristite kao vrijedne lekcije.

Izbjegavajte tračeve

Iako će vam se ured katkad učiniti kao srednjoškolsko dvorište – izbjegavajte sudjelovati u tračanju, a naročito u širenju tračeva. Osim što je jako neprofesionalno, uz to vas može dovesti i u razne neprilike i neugodne situacije.

Šef nije vaš najbolji prijatelj

Koliko god vam se šef ili šefica činili prijateljski nastrojenim, zabavnim i opuštenima – oni su ipak vaši šefovi! Zadržite svoj odnos na profesionalnom nivou i ne uplićite ih u svoj privatan život.

Dolazite ranije, odlazite kasnije

Pravilo se posebno odnosi na sve one koji su tek počeli raditi na novom radnom mjestu. Potrudite se doći prije šefa, a otići nakon njega. Makar se radilo o samo nekoliko minuta razlike, učinite to kako biste ostavili dobar dojam.

Istražujte

Prije nego pokucate šefu na vrata i krenete s nizom pitanja, istražite prvo sami. Koristite se Googleom koji ima gotovo sve odgovore. Također ga koristite kako biste bili informisani o događanjima u zemlji i svijetu.

biznisinfo.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *