Savjeti koji će pomoći da naučite djecu da vam daju malo mira

Dijete traži da mu neprekidno posvećujete pažnju, prati vas u stopu, ne dozvoljava vam da telefonirate… Nije nikakvo čudo što vas to opterećuje i što vam se dešava da poslije nekog vremena izgubite živce.

Da biste izašli iz tog začaranog kruga, prvo treba da se oslobodite osjećaja krivice. Sasvim je prirodno što ne želite da se neprekidno bavite djetetom. Naravno, samo pod uslovom da mu posvećujete dovoljno vremena!

 Osam mjeseci

Beba plače da biste je uzeli u naručje

Slikovni rezultat za majka i dijete Iz ugla roditelja: Majke obično misle da ne treba pustiti bebu da plače i da je treba uzeti u ruke. Zato popuštaju pred bebinim plačem, iako ih nervira takvo ponašanje.

Iz bebinog ugla: Dijete osjeća da je majka nervozna kad ga spušta u krevetac ili na pod. Zato se osjeća nesigurno i plače na sav glas da bi ga majka ponovo uzela u naručje.

Savjet: Vašoj bebi su potrebni i trenuci samoće u kojima će moći da se igra na miru. Ona treba da bude u vašoj blizini, morate da je gledate, da joj pričate i smiješite se, ali za sve to vrijeme vi možete da obavljate svoje poslove. Ako plače pet minuta, to nije razlog za paniku!

Dvije godine

Ne dozvoljava vam da telefonirate

Slikovni rezultat za briga o djeciIz ugla roditelja: Da bi izbjegle napade ljutnje i hirovito ponašanje, neke majke idu čak dotle da se odriču telefonskih razgovora.

Iz djetetovog ugla: U tom uzrastu dijete želi da ima majku samo za sebe, neće ni sa kim da je djeli.

Savjet: Dijete mora da shvati da ne posjeduje svoju majku, da postoje i drugi ljudi sa kojima ona ima kontakte. Zato je od suštinske važnosti da ne popustite u ovakvim situacijama. To ne znači da treba satima da telefonirate, ali ne treba da se odreknete telefona! Uključite i dijete u telefonski razgovor, neka i ono kaže nešto u slušalicu… Stavite mu do znanja da nije izbačeno iz vašeg svijeta i ono će, umireno tim saznanjem, nastaviti da se igra.

Pet godina

Odbija da ode na spavanje

Slikovni rezultat za briga o djeciIz ugla roditelja: Neki roditelji se zavaravaju da će više uživati u druženju sa djetetom ako mu dozvole da uveče kasno ide na spavanje, iako bi im mnogo više prijalo da to vrijeme provedu nasamo sa bračnim drugom!

Iz djetetovog ugla: Dijete se pita šta to roditelji rade kad njega nema. Da ne bi nešto propustilo, insistira da i ono ostane na dvosjedu u dnevnoj sobi zajedno sa njima!

Savjet: Ovakva situacija nije dobra ni za dijete ni za roditelje: dijete će narednog dana biti neispavano i nervozno, a roditelji će patiti od hroničnog nedostatka intimnosti. Dijete mora da shvati da ne može sve vrijeme da provodi sa roditeljima. Mora da se okrene i ka spoljašnjem svijetu. Objasnite mu da odlazak u krevet ne predstavlja kaznu i da je večer rezervisana za roditelje.

ringeraja.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *