Ukinute sankcije Šepiću i Ahmetoviću, slijedi jačanje jedinstva SDA

Predsjedništvo Stranke demokratske akcije (SDA) je na danas održanoj sjednici u Sarajevu donijelo zaključke u vezi sa radom Radne grupe Kolegija SDA, koja je obavljala razgovore sa zastupnicima te stranke u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, koji su najavili istupanje iz stranačkog kluba.

-U cilju prevazilaženja problema, jačanja povjerenja i potvrde jedinstva stranke, Predsjedništvo SDA stavlja van snage odluke o sankcijama koje su ranije donijeli Općinski odbor SDA Srebrenica i Općinski odbor SDA Cazin, uz obavezu da se ubuduće obustavi javna polemika, da grupa zastupnika u punom kapacitetu podrži rad zastupnika SDA u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, da podrži jedinstvo SDA i borbu stranke za očuvanje ustavno-pravnog poretka i teritorijalnog integriteta, vladavinu prava, ubrzanje procesa usmjerenih ka članstvu u EU i NATO-u – kazao je predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

SDA će, izjavio je Izetbegović, formirati radnu grupu koja će rukovodstvu stranke predložiti izmjene i dopune akata, s ciljem da se omogući relaksacija unutrašnjih odnosa u SDA, osigura široka baza i time izbor najkvalitetnijih kadrova na unutarstranačkim izborima 2019. godine i općim izborima 2018. godine, te da se, dodao je Izetbegović, efikasno spriječe negativne pojave poput gomilanja funkcija, korupcije, nepotizma i izbornih neregularnosti.

-U radnu grupu se imenuju Safet Softić, Šemsudin Mehmedović, Adil Osmanović, Denis Zvizdić, Melika Mahmutbegović, Hazim Rančić i Salko Zildžić. Radnom grupom će predsjedavati Mehmedović i Softić i oni će redovno vršiti koordinaciju i konsultacije sa predsjednikom SDA – izjavio je Izetbegović.

Predsjedništvo SDA smatra da svako ko podriva suverenitet i teritorijalni integritet Zemlje, mora snositi sankcije, kako od institucija BiH tako i od međunarodne zajednice.

-Više je nego očigledno da Milorad Dodik već duži vremenski period podriva Dejtonski mirovni sporazum i dovodi u pitanje mir i stabilnost u BiH i regionu. Takvo ponašanje se mora zaustaviti. U tom kontekstu Predsjedništvo SDA smatra očekivanom odluku administracije SAD-a o uvođenju sankcija predsjedniku RS-a – poručio je Izetbegović.

U zaključcima sjednice se navodi da je krajnje vrijeme da SNSD odustane od diskriminacije, destabilizacije sigurnosnog stanja u BiH, udara na institucije BiH i ostalih negativnih aktivnosti koje ta stranka, smatra Predsjedništvo SDA, praktikuje.

-Predsjedništvo SDA smatra opravdanim zahtjev Inicijative za Stolac, jer je nedemokratski i protivno svim pravilima da kandidat ključnog političkog subjekta bude skinut sa kandidatske liste. SDA će pratiti i podržati odluke Inicijative za Stolac, što uključuje mogućnost bojkota izbora – kazao je Izetbegović govoreći o izbornom procesu u Stocu.

Kada je odnos sa koalicionim partnerom SBB-om u pitanju, Predsjedništvo SDA poziva kolege iz te stranke na prestanak, kako su rekli, ambivalentnog odnosa u kojem su oni i opozicija i pozicija.

-Naročito tražimo da se prestane sa pozivima na proteste koji bi mogli ponovo nanijeti štetu ekonomiji, evropskom putu BiH, obeshrabriti investitore i turiste koji planiraju posjetiti i investirati u BiH, a ohrabriti secesionističke i destruktivne snage u zemlji – izjavio je Izetbegović.

zavnews/faktor

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *