The Guardian preporučuje: Sarajevo među najboljim destinacijama za zimski odmor u Evropi

U ovome okrutnom svijetu, Sarajevo je podsjetnik da se i loše stvari mogu preokrenuti na bolje. Ovaj nekada veličanstveni bastion integracije i multikulturalnog sjaja,  izrastao je iz pepela opsade 1992-95.  u metropolu koja je u procvatu i fascinantno turističko odredište, navodi se u tekstu koji je nedavno objavio britanski “The Guardian”.

Uske uličice na Baščaršiji, starom dijelu grada, upakovane su sa dobrim kafićima i pristojnim smještajem.

Hosteli, kao što su Balkan Han, doktorova  kuća i Franz Ferdinand, iznajmljuju smještaj po krevetu sa cijenama od 11 eura i za parove od 32 eura.

Istaknuta je obnovljena gradska vijećnica, remek djelo arhitektonske  mašte, kao i Svrzina kuća, dostojanstveni muzej koji nas podsjeća na atmosferu iz 18. stoljeća u Sarajevu. Nešto od novijeg, a ne manje izazovno  je i Tunel spasa, tunelski  prolaz koji je sačuvao i održao grad u  životu tokom mračnih dana opsade grada.

Za večeru, mjesto Cakum-pakum je svojevrsna legenda  gostoljubivosti  i dobro naplaćuje punjene palačinke.

Kao što i dolikuje Zimskom olimpijskom domaćinu, Sarajevo nudi skijanje i snowboarding na Bjelašnici, 30 kilometara na  jugozapadu od grada.

Staza za kvalitetne skijaške avanture može se naći i jugoistočno, na Jahorini, naveo je britanski list u tekstu koji i ovih dana prenose brojni strani portali.

Među deset vodećih evropskih turističkih destinacija The Guardiana su također: Poprad (Slovačka), Baden-Baden i Memmingen (Njemačka), Are-Ostersund (Švedska), Poznan (Poljska), Zagreb (Hrvatska), Tromso (Norveška), Ljubljana (Slovenija) i Sibiu (Rumunija).

zavnews/faktor

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *