Kiseli kupus, riznica vitamina i antikancerogenih supstanci

Kiseli kupus dobija se iz svježeg kupusa procesom fermentacije, a fermentacijom/kišeljenjem kupusa povećava se njegova digestibilnost, odnosno svarljivost, kao i nivoi određenih vitamina, a naročito vitamina C; dolazi do stvaranja korisnih enzima, antibiotskih i antikancerogenih supstanci.

ANTIKANCEROGENA AKTIVNOST

Svjež kupus, slično ostalom povrću iz ove grupe (familija Brassicacea), kao što su brokoli i prokelj, bogat je glukozinolatima, supstancama koje ispoljavaju antikancerogenu aktivnost. Nažalost, isto povrće sadrži i supstance koje inhibiraju proizvodnju hormona štitne žlijezde ali se iste kuhanjem ili fermentacijom uništavaju.

Slikovni rezultat za kiseli kupusStudija koja je 2002. godine sprovedena u Finskoj, pokazuje da kiseli kupus sadrži supstance koje imaju zaštitnu ulogu u borbi protiv raka, a koje se formiraju tokom fermentacije kupusa.

Istraživači su otkrili da se u kiselom kupusu nalazi veliki broj komponenti koje pripadaju grupi izotiocijanata, a za koje je u laboratorijskim ispitivanjima i na životinjskim modelima, pokazano da djeluju preventivno na rast ćelija raka, sa posebnim pozitivnim uticajem na sprječavanje razvoja raka dojke, debelog crijeva, pluća i jetre.

Istraživači su pokazali kako se tokom procesa fermentacije oslobađaju enzimi koji potpuno razgrađuju glukozinolate koji se nalaze u svježem kupusu do izotiocijanata, za koje se smatra da su odgovorni za antikancergeno dejstvo.

U studijama koje su prethodile pomenutom istraživanju, pokazano je da izotiocijanati svoje antikancerogeno dejstvo ostvaruju tako što pospješuju samodestrukciju prekancerogenih ćelija.

Slikovni rezultat za kiseli kupusKORISTAN UTICAJ NA ORGANE ZA VARENJE

Kiseli kupus izuzetno je koristan kao pomoć u očuvanju bakterijske ravnoteže u gastrointestinalnom traktu.

Kiseli kupus je jedna od rijetkih namirnica koje sadrže probiotsku bakteriju Lactobacilli Plantarum. Ovo je jedna od bakterija koja proizvodi mliječnu kiselinu, koja pomaže digestivnom sistemu na nekoliko načina:

  • Poboljšava rad imunog sistema povećavajući broj antitijela koja se bore protiv infektivnih bolesti;
  • Inhibira rast i razvoj patogenih organizama uključujući E.coli, salmonelu i pretjerani rast gljivica, kao što je kandida;
  • Učestvuje u sintezi antioksidanasa koji se bore protiv slobodnih radikala;
  • Neutrališu antinutritivne supstance.

zavnews/pharmamedica

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *