Nekad pobijediš a nekad izgubiš – to je stvarnost života!

Samo jedan težak trenutak nekada nam daje pomisliti da je cijeli život nesnosno težak.

Samo jedno prekrasno iskustvo daje nam da pomislimo da je život poput neke bajke. Kako god to izgledalo istina je uvijek negdje u sredini. Sve nam to daje iskusiti da je lepeza životnih iskustava toliko šarolika da je ni sa svim svojim vokabularom ne bismo mogli obuhvatiti. No najčešće je jedini problem u nama, a taj je što jedan trentak poistovjećujemo sa cjelokupnom stvarnošću.

Kada su tri slijepa čovjeka pokušala na dodir opisati slona, svaki je od njih iznio drugačiji opis, ovisno o tome šta je doticao. Bilo da se radilo o surli, nogama ili kljovama svaki je dao drugačiju definiciju. Iako se činilo da svaki od njih isključuje onoga drugoga i ono što je drugi rekao, radilo se zapravo samo o dopuni. Upravo na ovom primjeru trebamo pokušati razumjeti naš život, te imati strpljenja u onim teškim trenucima, ali i malo manje euforije u onim lijepim situacijama.

No životne pobjede i porazi nisu stvarnost na koju nimalo ne možemo utjecati. Ne zavisi ona ni od vremena, ni od horoskopa. U našim je rukama moć djelovanja. Ništa se neće dogoditi ukoliko samo razmišljamo i ništa ne činimo. Potrebno je izazvati događaj, pripremiti mu teren, zasijati sjeme, ugrabiti priliku. Tek kada naučimo iz svakoga dana uzimati maksimum njegovih prilika, počet će se događati stvarnost koju želimo.

Život je prekratak da bismo stajali pasivni, a bolja sutrašnjica nije zagarantirana. Štaviše uz sve naše želje i prizivanja ne mora niti doći. Naš svaki dan je poput lopte na terenu, ide samo prema tamo kamo ga usmjerimo. Ukoliko ga nikamo ne usmjeravamo ne možemo pobijediti, jer će ga drugi usmjeriti tamo gdje mi ne želimo. Neka nam svaki dobiveni gol postane poticaj da uzmemo stvari u svoje ruke i krenemo prema pobjedi.

savjetnikuspjeha

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *