Izaslanstvo Ministarstva obrazovanja Republike Turske u Mostaru

Federalna ministrica obrazovanja i nauke Elvira Dilberović danas je primila u posjetu izaslanstvo Ministarstva obrazovanja Republike Turske, koje je započelo petodnevnu posjetu Bosni i Hercegovini obilaskom Centra za djecu i omladinu s posebnim potrebama “Los Rosales”.

U okviru sporazuma o saradnji Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, Ministarstva obrazovanja Republike Turske i Razvojne agencije Republike Turske (TIKA) upriličena je posjeta Mostaru.

Ministrica Dilberović istakla je da su ovim sporazumom obuhvaćene škole u kojima se odvija odgojno-obrazovni proces za djecu s posebnim potrebama u četiri kantona u Federaciji BiH, Hercegovačko-neretvanski, Zeničko-dobojski, Tuzlanski i Sarajevski.

– Bh. izaslanstvo prije petnaestak dana posjetilo je Tursku i obišlo 13 škola za specijalno obrazovanje u Istanbulu. Ovo je uzvratna posjeta, a slijedeća faza projekta jeste trosedmična doedukacija bh. nastavnika u Turskoj – kazala je ministrica Dilberović.

Generalni direktor turske Direkcije za specijalno obrazovanje Celil Gungor, kazao je kako će tokom petodnevne posjete Bosni i Hercegovini turski stručnjaci obići bh. škole za djecu s posebnim potrebama, gdje će se iz prve ruke upoznati s domaćom praksom u tim školama.

– Želimo naučiti nešto od vas, vidjeti koja su vaša iskustva na području specijalnog obrazovanja, ali i utvrditi koji su nedostaci. Nakon toga ćemo preći na realizaciju konkretnih projekata pomoći bh. institucijama – dodao je Gungor.

U poslijepodnevnim satima tursko izaslanstvo posjetit će Osnovnu školu za djecu s posebnim potrebama Mostar, a slijedećih dana obići će škole u Zenici, Tuzli i Sarajevu, saopćeno je iz Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke.

zavnews

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *