Naučna konferencija ”Alija Isaković i bosanski jezik”: Isaković isticao da bosanski jezik nije od jučer

Povoodom 20. godišnjice smrti pisca, lingviste i analitičara Alije Isakovića, te 45. godine rada Insituta za jezik, u Bošnjačkom institutu u Sarajevu otvorena je naučna konferencija ”Alija Isaković i bosanski jezik”, javlja Anadolu Agency (AA).

Riječ je o konferenciji koja je centralni događaj manifestacije ”Dani Instituta za jezik“ koja se održava 21. februara, na Međunarodni dan maternjeg jezika, a trajat će do 21. marta.

U srijedu je planirano druženje bosanskih lingvista.

Konferencija je podijeljena na dvije oblasti, panel razgovor ”Taj čovjek-Sjećanja na Aliju Isakovića ” prilikom kojeg je predstavljena društvena i intelektualna aktivnost ovog pisca, te drugi dio sa naučnog i stručnog aspekta.

”Drugi dio skupa ima za cilj usmjeriti posebnu pažnju na neka važna društvena i naučna pitanja, ukazujući prije svega na značaj Alije Isakovića u domenu etabliranja bosanskoga jezika, zbog čega je konferencija podijeljena na tri sesije”, rekao je Alen Kalajdžija, direktor Instituta za jezik.

Prva sesija nosi naziv ”Alija Isaković i jezička politika”, druga ”Alija Isaković i karakteristična bosanska leksika” te treća sesija naziva ”O jeziku i stilu Alije Isakovića”.

U svakoj sesiji učesnici će izložiti specifično viđenje prepoznatih problema u vezi sa šire postavljenom tematikom.

Kalajdžija je za AA kazao kako je Alija Isaković 1965. godine u časopisu ”Odjek” u tekstu pod naslovom ”Nervoza u našem književnom jeziku” prvi počeo govoriti o posebnosti bosanske varijante u okvirima srpskorhvatskog jezika.

Dodao je kako će na konferenciji govoriti istaknuti bosanskohercegovački javni radnici, književnici, akademici, univerzitetski profesori, te prijatelji.

zavnews/bir

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *