Dobrom idejom do uspješnog posla

Želite pokrenuti vaš lični posao, no niste u finansijskim mogućnostima. Koliko god novac bio neizbježan faktor, izvrsna ideja već je pola posla odradila. No doći do upotrebljive i profitabilne ideje nije lahko, jer kroz vaš mozak prolazi na stotine različitih ideja. Kako stoga pronaći onu pravu, i realizirati je u uspješan posao?

Na samom početku odredite koji ćete problem pokušati rješavati svojim kupcima. Naime vi svoj proizvod ili uslugu morate gledati iz njihovog a ne iz svoga ugla. Iako svi govore da gledaju očima kupaca, u konačnici to ne čine. Jako je bitno da se bazirate na detalje jer detalji ideju čine konkretnom i stvarnom. Zato promislite o svakom pozitivnom i negativnom aspektu svoga novog proizvoda i usluge, te pokušajte u startu rješavati njegove nedostatke.

Kada ste u detalje osmislili svoj proizod ili uslugu u očima vaših kupaca, provjerite kako to radi konkurencija. Informirajte se, obučavajte se, analizirajte njihov stil i način rada, pratite njihov odnos prema kupcima. Tu odredite koje je vaše ciljno tržište i razlike, jer razlika vas mora učiniti prepoznatljivim. Doznajte ko su vaši kupci, šta oni rade, kako ćete ih pronaći, kako im prići i ponuditi vaš proizvod ili uslugu.  Da biste u tome bili dobri, razgovarajte s ljudima koju su prošli vaš put, šta sve oni misle o tome.

Znanje je moć, rekao je F. Bacon. Stoga znanja iz područja marketinga, menadžmenta i prodaje, mogu vam u svemu mnogo pomoći, no najvažnije je da i nakon svega naučenoga ostanete svoji, zadržite liniju orginalnosti jer vas samo ona neće utopiti u more onih jednoobraznih na tržištu koji brzo nestaju. Znanje vas tjera da razmislite više puta o svakom potezu,  i da ne srljate u neisplative pothvate. Dobra ideja na kraju postaje dobar posao.

savjetnikuspjeha

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *