Nestaje evropski poreski raj

Evropska unija je izgleda konačno natjerala Luksemburg da pooštri poreske zakone, i da prestane pomagati u skrivanju poreza. Kao odgovor na zahtjeve EU da se ne pomaže gigantima da izbjegavaju plaćanje poreza, Luksemburg je od 1. januara promijenio zakone.

To će najviše pogoditi luksemburške filijale multinacionalnih kompanija, kojima je ta zemlja nudila takozvana preliminarna poreska rješenja. Novi propisi učvrstit će princip objektivnog poslovanja, što znači da će finansiranje između različitih jedinica iste kompanije morati biti realizirano kao da je riječ o nepovezanim kompanijama.

Evropska komisija je pozdravila nove propise, ali nije otkrila kako će oni utjecati na tekuću istragu.

Komisija je prošle godine naložila Luksemburgu da izvrši povrat između 20 i 30 miliona eura od italijanskog „Fiata“, koji se, kako je saopćeno, okoristio od nelegalnih poreskih ugovora sklopljenih s Luksemburgom.

Skandal iz 2014. godine poznat kao „Luxleak“ otkrio je da su neke od najvećih svjetskih kompanija, poput „Pepsija“ i „Ikee“, dobijale poreske olakšice, na osnovu ugovora potpisanih s luksemburškom vladom.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *