Kupreški sir izlazi na strana tržišta: Ide prva narudžba za Tursku

Slikovni rezultat za kupreski sir

Nakon livanjskog, i kupreški sir postaje sve više prepoznatljiv i tražen, kako na domaćem tako i na stranom tržištu. To se može zahvaliti dugogodišnjoj tradicionalnoj proizvodnji i prostranim kvalitetnim pašnjacima kupreške visoravni i okolnih planina.

Dobili donaciju

Ali, čini se ponajviše Agrarno-trgovačkoj zadruzi “BH Milch”, na čelu sa Smailom Žilićem, koja je s proizvodnjom jedinstvenog kupreškog sira počela krajem 2014. godine. Oni su za samo nekoliko mjeseci značajno povećali obim proizvodnje pet vrsta sira.

Ovom projektu pomogla je nabavka laktofriza kao donacija Fonda za ljudsku sigurnost UN-a. Od tada, zahvaljujući sigurnom otkupu i ostvarivanju redovnih prihoda, broj farmera od kojih otkupljuju mlijeko je sa 15 povećan na 40. U okviru istog projekta, Žiliću i nekim od njegovih kooperanata još jednom su donirani laktofrizi, kante za mlijeko, mljekomjeri i druga oprema.

“BH Milch” je dobio i certifikat za HACCP međunarodni sistem osiguranja zdravstvene ispravnosti prehrambenih proizvoda, što je kupreškom siru otvorilo i međunarodno tržište. To je zahtijevalo i veći obim proizvodnje, što je dovelo do većeg povjerenja kooperanata, njihove sigurnosti i povećanja broja muznih grla, kod nekih i za 100%.

Novi proizvod

U početku je “BH Milch”, kada je Žilić kao osnivač zadruge došao iz Sarajeva na kuprešku visoravan proizvoditi sir, imao dva zaposlena, a danas ih je sedam.

Prvi kontingent sira za izvoz u Tursku je spreman, finaliziraju se aranžmani za prodaju u Srbiji i Crnoj Gori, a sve izgledniji su i pregovori o izvozu u Albaniju. Cjelokupna proizvodnja novog proizvoda, kombinacija kozijeg i kravljeg sira, unaprijed je rezervirana za kupce iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Adresa Put ljekovitog bilja bb

Adresa zadruge je Put ljekovitog bilja bb, što dovoljno govori o kakvim pašnjacima je riječ. Oni su na više od 1.200 metara nadmorske visine i na mnogim je često više planinskog cvijeće nego obične trave. Na pašnjacima je stotinjak ljekovitih biljaka, od čega su 24 endemske. Zbog toga Žilić u šali voli reći da sir sa začinskim biljem prave tako što kolut sira zakotrljaju s vrha obližnje planine Stožer i šta se do podnožja na njemu “nahvata” ljekobilja.

zavnews/biznis

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *