Zaboravite na novogodišnje odluke! Ovo je najbolji način da započnete godinu!

Psiholozi kažu da novogodišnje odluke nemaju smisla – samo 8% onih koji donose odluke ih zaista i ostvare (mada, za one koji zapisuju svoje odluke kažu da su mnogo uspješniji).

Ipak, ovakva statistika ne sprječava nas da prebiremo po životu i tražimo nešto od budućnosti, ali na malo drugačiji način.

Nova godina je, i praktično je nemoguće ne gledati unazad i misliti o tome šta je moglo, i šta bi moglo u budućnosti da bude drugačije.

Povezana slikaŽelim da smršam, da se hranim zdravo, da manje trošim i više zarađujem, da prestanem da pušim, da nađem (novi) posao, da konačno upoznam onu pravu/onog pravog – u osnovi, završavamo sa spiskom svih načina na koji se osjećamo neodgovarajuće, i sa stvarima koje nismo uspjeli da uradimo.

Nije ni čudo što odluke “ne rade”. Koliko često se osjećate nemotivisano i nespremno da napravite promjene nakon što ste čuli listu stvari koje ne volite kod sebe i u svom životu? Nismo spremni za pozitivne promene ako se osjećamo loše u vezi sa samima sobom.

Postoji i istraživanje na tu temu – sramota samo povećava stres i ne donosi ništa dobro. Da ne pričamo kada odluke donosimo kada smo u suštini emotivno iscrpljeni, umorni od posla i generalno, od svega.

Kako piše sajt „Psychology Today“ Novu godinu treba da započnemo upravo suprotno. Tako ove godine napravite drugačiju listu, ne odluka, već vremena kada ste se osjećali sjajno. Možete ovu listu da odštampate, i svaki put kada osjećate manjak samopouzdanja ili vjere u sebe pročitajte naglas ovu “pohvalu samom sebi”:

OVE GODINE BIO/BILA SAM SJAJAN/A:

 • Bio sam hrabar kada sam:
 • Bio sam jak kada sam:
 • Bio sam uplašen, ali sam strah prevazišao kada:
 • Osjetio sam se moćno kada:
 • Uspio sam kada sam mislio da ne mogu, a to je bilo kada:
 • Najbolji kompliment koji sam dobio ove godine:

(Listu možete nastaviti sami)

Slikovni rezultat za odluke

Sada kada ste uradili svoju listu i osjetili se puni pozitivne energije, vrijeme je da se okrenete ka budućnosti. To ćete uraditi tako što ćete napraviti drugu listu – listu strahova.

Prije nego što pomislite na svoje ciljeve, trebalo bi da se suočite sa svojim strahovima i da razumijete kako vas oni ometaju.

Veliki uspjeh napravit ćete kada prvo sebi priznate čega se plašite, a onda da shvatite da li je strah racionalan, i kako ćete ga prevazići.

Dalje, svaka nada za uspjeh traži otvorenost ka promjeni. Djeluje prosto ali ovo je korak koji većina ljudi preskoči ili izbjegava da misli na to, a sve zato što je promjena zastrašujuća.

Ono što znamo, iako je nešto loše, lakše je, čak i poželjnije za mnoge nego neizvjesnost koja dolazi sa promjenama.

Pa, čega se plašite? Koristite ovu listu, a možete je i dopuniti:

 • Plašim se:
 • To me plaši zato što:
 • Najgora stvar koja može da se desi je:
 • Šansa da se ovo stvarno desi je (na taj način otkrit ćete da li je strah utemeljen ili ne):
 • Mogu da uradim slijedeće kako bih sebe (ili druge) zaštitio:
 • Mogu da prevaziđem ovaj strah tako što:

Naravno, ovo ne obavezuje nikoga, ali ako ne pokušamo nećemo znati šta nam donosi novi pristup listi naših želja i prioriteta, s toga itekako vrijedi pokušati.

 

zavnews.net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *