Gorivo, meso, cigarete: Sve više Hrvata kupuje u BiH

Zbog rasta cijena goriva koje se polako primiču psihološkoj granici od deset kuna po litri, sve više hrvatskih građana, posebno onih koji žive na graničnim područjima, rezervoare svojih automobila pune u BiH.

Tako su stanovnici doline Neretve već godinama redovni posjetioci benzinskih pumpi s naše strane granice. Osim goriva, preko granice se kupuju i znatno jeftinije cigarete, piše Slobodna Dalmacija.

Vođeni nižom cijenom i značajnom uštedom, za kupovinu u Hercegovini odlučuju se i oni koji do sada tamo nisu išli po gorivo zbog straha da je možda lošijeg kvaliteta, ali niža cijena ruši sve barijere, pa se tako na punom rezervoaru goriva ulivenom na drugoj strani granice sada može uštedjeti i do 83 kune (nešto preko 20 maraka), što nije malen iznos u vremenu opšte besparice kada se “gleda svaka para”.

Novčana ušteda po litri goriva dovoljan je razlog da sve više vozača iz Hrvatske rezervoar puni s druge strane granice. Iako na benzinskim pumpama s hercegovačke strane granice nema gužve, njihove blagajne bilježe značajnije povećanje prometa.

Zbog jeftinijeg goriva u BiH, među Hrvatima je ponovo počeo trend odlaska u šoping preko granice, u Hercegovinu.

Osim goriva, kupuju i sir, meso, suhomesnate proizvode i robu široke potrošnje, jer se kupovina preko granice itekako isplati, posebno kada su u pitanju veći iznosi, zbog povrata PDV-a na granici. Ipak, najviše se kupuju benzin i cigarete, koje su s prvim danom nove godine poskupile, ali i dalje će biti niža cijena nego u Hrvatskoj, što je dovoljan razlog da Dalmatinci i dalje “šopinguju” preko granice, piše Slobodna Dalmacija.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *