Audi uskoro planira sletjeti na Mjesec!

Njemačka misija na Mjesec bi uskoro mogla dokazati da prva slijetanja nisu bila prevara, kako se već decenijama špekulira. Timovi naučnika i inženjera Audija se spremaju za osvajanje Google LunarXPrize nagrade.

Jeste li već čuli za Google Lunar Xprize takmičenje? Diljem svijeta timovi naučnih entuzijasta rade na projektima kojima je cilj osvojiti glavnu nagradu u tom takmičenju pod pokroviteljstvom Googlea.

Riječ je o tome da jedan tim mora uspjeti u tome da bude prvi kojem će poći za rukom spustiti na Mjesec lunarno vozilo – robotiziranog rovera, a koji mora moći preći najmanje 500 metara na površini. Također, isti mora poslati na Zemlju slike i video visoke rezolucije. Za taj poduhvat će se moći osvojiti nemalih 30 miliona dolara.

Drugi tim koji u tome uspije osvojit će 5 miliona, a timovi također mogu osvojiti dodatne bonuse kojima je ukupna vrijednosti do 5 miliona dolara i to za razna posebna postignuća. To bi mogli biti preživljavanje noći na Mjesecu ili posjeta povijesnim lokacijama na koje je prije bila sletjela Apollo misija.

Pored svega nabrojanoga, uslovi takmičenja još zahtijevaju i to da timovi dokažu Googleu da je čak 90 posto njihovih novčanih sredstava za razvoj projekta pristiglo iz privatnih izvora, tj. garanciju da projekat nisu finansirale razne državne organizacije.

Foto: Sciencealert.com

Spomenuti njemački tim je dobio puno na pomoći kad se Audi udružio s timom ljudi koji se nazivaju Part-Time Scientists. To je grupa entuzijastičnih naučnika koji su prvo počeli raditi na projektima na pola radnog vremena da bi to s vremenom preraslo u nešto ozbiljnije i tako sada njih 12 radi puno radno vrijeme.

Slikovni rezultat za audi na mjesecuObjavili su i prve slike rovera kojeg planiraju poslati na površinu Zemljinog prirodnog satelita, a ime vozila je Audi Lunar Quattro. Koristit će se dostignuća iz sfere automobila i autonomne vožnje.

Ukupno dva Audi rovera će se spustiti na Mjesec pomoću letjelice ALINA (Autonomous Landing and Navigation). Roveri će imati pogon na sva četiri točka, solarne panele, baterije i kamere visoke rezolucije.

Put koji treba prevaliti je ozbiljan, u pitanju je više od 380 hiljada kilometara i mjestu kojeg astronauti nisu posjetili još od 1972.  godine, jer su svi više fokusirani na istraživanje Marsa. Ovdje u pitanju možda neće biti astronauti, ali je svejedno posrijedi ambiciozan poduhvat i uslijedit će već slijedeće godine. Ovo će možda biti mali korak za Audi, ali veliki za čovječanstvo.

geek.hr

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *