Vlada KS i Mistral Technologies: Procese u oblasti IT sektora moramo ubrzavati

Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković i ministar privrede KS Muharem Šabić obišli su danas kompaniju Mistral Technologies, i tom prilikom su razgovarali sa direktorom marketinga Damirom Farukom Saračevićem. Upoznao ih je kako je firma nastala u oktobru 2010. godine kao rezultat vizije dva mlada i ambiciozna IT stručnjaka.

“Danas ova potpuno bosanskohercegovačka kompanija, upošljava osamdeset IT stručnjaka i stručnjakinja koji rade projekte za velike inostrane klijente, te je pouzdan partner vodećim kompanijama iz američke telekomunikacijske i auto industrije”, istakao je Saračević.

Na sastanku je naveo kako bi jedan od strateških prioriteta za razvoj IT sektora u Kantonu Sarajevu bio da se kroz obrazovni sistem, uz programe cjeloživotnog učenja omogući prekvalifikacija za oko 12.000 IT inženjera i specijalista do 2025.godine, da se uspostavi IT Tehnološki park koji bi profilirao Sarajevo kao regionalni IT centar, te da se stvori poslovno okruženje koje pogoduje razvoju IT sektora.

“Ideja našeg okupljanja je da pokažemo da Mistral ne želi biti uspješna priča samo za sebe. Želimo izaći iz sebične zone komfora, te zajedno sa našim prijateljima i partnerima ono što mi dobro radimo da pokušamo uvećati i proširiti kako bi korist od toga imala cijela zajednica, posebno mladi koje želimo da sačuvamo u domovini“, naglasio je Saračević.

Bilo je riječi o i specifičnim ciljevima i mjerama koje se mogu implementirati u kratkom roku, kao što je osnivanje otvorenog Fonda za IT edukaciju koji će dodjeljivati stipendije za IT obrazovanje i prekvalifikaciju do onih koji se mjere u okviru strateškog cilja, ali za njihovu realizaciju je potreban duži rok. Tu se misli na regionalno i globalno povezivanje IT kapaciteta u Kantonu Sarajevo i stvaranje fonda za podršku istraživanja i razvoja u okviru IT industrije kao i unutar IT istraživačkih – razvojnih centara.

Povezana slika“Koliki je značaj i kakve su mogućnosti općeg razvoja kroz razvoj IT sektora naglašavamo na svakom koraku. Tržište traži mnogo više kadrova ove struke nego što mi kroz naš obrazovni sistem možemo ponuditi i svjesni smo da te procese moramo ubrzavati. Korist je višestruka, od samog zapošljavanja i svaka druga oblast napreduje primjenom naprednih IT tehnologija”, kazao je premijer Konaković.

Strategija Vlade Kantona Sarajevo usmjerena je na zapošljavanje, obrazovanje i razvoj malih i srednjih preduzeća.

Ministar Šabić je informisao prisutne da je u proteklom periodu resorno ministarstvo donijelo Zakon o poticaju male privrede, te da u razvoj male privrede u narednom periodu resorno ministarstvo planira uložiti više od 100 milona KM, a sve s ciljem poboljšanja poslovnog okruženja u Kantonu Sarajevo i stvaranja ambijenta ugodnog življenja, navode iz Press službe KS.

U kompaniji Mistral podsjećaju kako oni prepoznaju i cijene znanje, strast i želju za napredovanjem, s čim se slaže dvoje mladih ljudi Sabina Hodžić i Haris Bracković bivši studenti “Mistralove Gigi škole kodiranja” koji su imali mogućnost da usavrše svoje znanje koje su stekli na fakultetu i dobiju posao u Mistralu.

Akos.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *