Izložba islamske kaligrafije u Sarajevu: Umjetnost povezuje na najjednostavniji način

Tradicionalna vjerska manifestacija “Selam, ya Resulallah” – Dani o Allahovom poslaniku”, koju Medžlis Islamske zajednice Sarajevo organizira u čast rođenja posljednjeg Božijeg poslanika Muhammeda a.s. nastavljena je u Sarajevu tribinom i izložbom  “Islamska kaligrafija”, javlja Anadolu Agency (AA).

Na tribini je poručeno da ih je okupila ljubav prema lijepom, ljubav prema kaligrafiji.

Izložba “Hilye-i Šerif” otvorena je 22.12. u galeriji Kulturni centar Yunus Emre u Sarajevu u prisustvu velikog broja imama iz Kantona Sarajevo (KS).

Slikovni rezultat za ferid dautovićGlavni imam Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo Ferid ef. Dautović kazao je za AA da u sklopu manifestacije “Selam, ya Resulallah”, koju organizuju 12. godinu, imaju različite sadržaje koje pripremaju za građane (KS), a kako je kazao, otvorena izložba tiče se pisanja lijepih Allahovih imena.

“Izložba će biti otvorena za građane koji će moći vidjeti tu jedinstvenu umjetnost koju i mi ovdje u BiH baštinimo. I mi imamo svoje kaligrafe koji također pišu kaligrafiju, Allahova imena”, pojasnio je Dautović.

U petak je najavio izložbu imena Božijeg Poslanika.

“Umjetnost je ono što povezuje sve ljude svijeta na najjednostavniji način. Mislimo da posebno islamska umjetnost ima i posebnu duhovnu snagu koju daje da slika, to pisanje Božijeg govora, riječi ali i samih Božijih imena”, istakao je Dautović.

Direktor Turskog kulturnog centra Yunus Emre u Sarajevu Mehmet Akif Yaman, pojasnio je da u saradnji sa Medžlisom Islamske zajednice Sarajevo ove godine učestvuju u različitim aktivnostima kada je u pitanju manifestacija “Selam, ya Resulallah”.

Podsjetio je da su danas organizovali tribinu za imame u Sarajevu na kojoj se govori o islamskoj umjetnosti, ali i izložbu turskih kaligrafa.

Povezana slikaTurski kaligraf Savas Cevik jedan je od umjetnika čija su djela izložena na današnjoj izložbi. Do 2008. godine održao je 22 samostalne izložbe u različitim zemljama te učestvovao u 90 zajednilkih izložbi.

“Najviše se bavim pisanjem Kur'ana i Kur'anskih riječi. Danas su se ovdje okupili oni koji čitaju i pišu Kur'an. U historiji kaligrafije veliki dio kaligrafa su bili vjerski ljudi”, pojasnio je Cevik.

Jedan od razloga zbog kojeg su se danas okupili jeste razvijanje klasičnih islamskih umjetnosti i kaligrafije na ovim prostorima. U sklopu manifestacije će biti održana i dramska predstava “Hranitelj”.

Manifestacija će biti zatvorena tradicionalnom Večeri ilahija i kasida, koja će se održati u četvrtak, 29. decembra, u Domu mladih u Sarajevu.

Poslanik Muhammed a.s rođen je 12. rebiu-l-evvela po hidžretskom kalendaru, a ovaj, za muslimane jedan od najznačajnijih datuma, obilježava se širom islamskog svijeta. Poslanik Muhammed je rođen u ponedjeljak, u zoru, 20. aprila 571. godine po gregorijanskom kalendaru, što odgovara 12. rebiu-l-evvelu islamskog kalendara. Abdullah, otac poslanika Muhammeda, umro je dok je on još bio u utrobi majke Amine, a majka mu je preminula kada je napunio šest godina. Prve četiri godine poslanik Muhammed provodi u plemenu Benu Sa'd kod dojilje Halime, koja je ujedno njegova druga majka, majka po mlijeku. Nakon Aminine smrti, brigu o njemu preuzima djed Abdu-l-Mutalib, koji nakon dvije godine umire, da bi ga preuzeo njegov amidža Ebu Talib, kod kojeg živi sve do ženidbe.

Akos.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *