Ako snovi nemaju rok trajanja zašto se predajete?

Svakome od nas dođe jednom ideja da bi život mogao biti drugačiji i povjerujemo u tu ideju.

Gledamo svoj život u tom novom svjetlu i potajno uživamo u vjeri boljega i ljepšega života. Ali stvarnost odjednom lupi u glavu i kaže: bez truda i žrtve nema nikakvog puta prema naprijed. Pomislimo da je bolje odustati nego mučiti sebe i živjeti u iluziji da ćemo na život jednoga dana gledati iz neke druge perspektive, a ne ove.

Slikovni rezultat za bori seI tako jednoga dana potpuno smo obuzeti svojim snom, a drugog dana prema njemu se odnosimo kao stranci. Čudni i sebi i drugima. I što više vrijeme prolazi veća je provalija unutar nas između svijeta ideala i svijeta stvarnosti. I čekamo samo jedan mig inspiracije da se pokrenemo i makar malo približimo snu, a onda na prvoj zapreci dobivamo potvrdu da nema nikakvog smisla truditi se kada je cilj ionako nedostižan.

Ali sve što tada trebamo učiniti jest ne odsutati. To je jedina filozofija ljudi koji su ostvarili svoje snove. Ne odustajanje! Ne traže više opravdanja, ne govore više izlike. Idu naprijed iako im je dosta svega da bi pobjegli u neku mišiju rupu i sakrili se. Oni nemaju plan „B“, oni nemaju drugu strategiju, oni nemaju rezervnu opciju u životu već samo jedan put: ići naprijed. Oni znaju da snovi nemaju rok trajanja i uvijek im se vraćaju.

Jedino što pobjednici znaju je da treba počinjati ispočetka. Uvijek počinjati ispočetka. Stisnuti zube i opet početi ispočetka. Po hiljadu puta, desetak hiljada puta. A onda jednom okrenete se oko sebe i vidite da se vaš život promijenio, shvatite da se nalazite na cilju prema kojem ste išli danima, mjesecima i godinama, čujete pljesak i primate odlikovanja.  Tada se sve čini jednostavno, a zapravo je uvijek i bilo. Nije se samo trebalo predati.

savjetnikuspjeha

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *