Nova medicinska kamera može vidjeti kroz ljudsko tijelo

 

Do sada je, bez rendgena ili drugih skupih metoda, bilo nemoguće odrediti gdje se tačno u tijelu endoskopi nalaze. Svjetlo endoskopa može prolaziti kroz tijelo, ali se obično, umjesto da kroz njih prolazi, odbija od tkiva ili organa. Zbog toga je bilo gotovo nemoguće odrediti tačan položaj endoskopa.

Nova kamera, koju su razvili stručnjaci, koristi naprednu tehnologiju kako bi detektirala pojedine čestice svjetla – fotone. Stručnjaci su u silikonski čip integrirali hiljade detektora fotona. Ta tehnologija toliko je osjetljiva da može detektirati male tragove svjetla koji prolaze kroz tkivo.

Također, nova tehnologija može detektirati vrijeme koje je svjetlu potrebno da prođe kroz tijelo, što kameri omogućava da detektira raspršeno svjetlo. Uzevši u obzir i raspršeno svjetlo i svjetlo koje putuje direktno do kamera, ovaj uređaj može odrediti tačnu lokaciju endoskopa.

Mogućnost da odredimo položaj uređaja ključna je u mnogim slučajevima, jer se možemo kretati s minimalnim rizikom, rekao je Kev Dhaliwal.

Projekat je dio Međudisciplinarne istraživačke saradnje Proteus, zbog koje su razvijene mnoge revolucionarne nove tehnologije za liječenje i dijagnozu bolesti pluća.

Najdraži je dio ovoga posla sposobnost rada s doktorima, kako bismo razumjeli praktične izazove u zdravstvu, te zatim osmislili tehnologiju koja će na te izazove odgovoriti. Nadam se da ćemo moći nastaviti s našim pristupom kako bismo mogli učiniti razliku na području medicinske tehnologije, rekao je doktor Michael Tanner.

 

zavnews/tvsa

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *