Slovenci i dalje ljuti zbog hrvatske bombonjere

Slovenački ministar spoljnih poslova Karl Erjavec prokomentarisao je zaplet oko bombonjera “Kraša” sa kartom Hrvatske, koje je službenicima njegovog ministarstva kao poklon pred Božić poslala hrvatska ambasadorica u Ljubljani – kao diplomatski gaf.

“Radilo se o vrlo neuspjelom izboru poklona, Hrvatska pri tom nema sreće”, rekao je Erjavec novinarima koji su ga pitali da prokomentariše slučaj koji su mediji u Ljubljani nazvali “čokoladnom” aferom.

Neki službenici i diplomate u ministarstvu Erjaveca su dobili uobičajene skromne poklone, uz čestitke pred Božić, ali su morali da ih vrate jer je, kako navode mediji, ocijenjeno da se radi o hrvatskoj “provokaciji”.

Na Krašovoj bombonjeri koja se nalazila u nekim paketićima je reljefna zemljopisna karta Hrvatske s ucrtanom granicom na sredini Piranskog zaliva koja je za Sloveniju sporna.

Iako je iz “Kraša” pojašnjeno da takav poklopac na bombonjeri rade već dvadesetak godina, i iako je ambasadorica Vesna Terzić rekla da je sama birala poklone, želeći da slovenačkim kolegama učini kompliment i zaželi mir i sreću uz Božić i Novu godinu, u medijima su se pojavile špekulacije da se radilo o političkoj “poruci” hrvatskog ministarstva vanjskihi evropskih poslova, a navodno i zahtjevi da se zbog bombonjere i službeno protestvuje, što Erjavec za sada odbija.

Komentarišući slučaj s bombonjerom i odnose sa Hrvatskom uopšte, Erjavec je u izjavi novinarima u Ljubljani rekao da odnosi nisu najbolji i izrazio očekivanje da će arbitražni sud donijeti rješenje koje će važiti za obje države, iako je Hrvatska istupila iz arbitraže koju je Slovenija kompromitovala.

antenam.net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *