PIO FBiH: Donesena odluka o akontativnom povećanju penzija

 

 

Upravni odbor Federalnog zavoda PIO zasijedao je u ponedjeljak, i donio odluku o akontativnom usklađivanju penzija, a u skladu s odredbama člana 79. Zakona o PIO.

Ta odluka podrazumijeva da će se sve penzije, osim najviših i onih koje su ostvarene u 2018. godini, povećati za 3,5 posto. Ovom odlukom obuhvaćene su minimalne i zagarantovane penzije ostvarene i u 2018. godini, koje će se također povećati za 3,5 posto.

Penzije ostvarene prema Zakonu o prijevremenom povoljnijem penzionisanju branitelja Domovinskog rata, a prema odredbama navedenog zakona, bit će usklađene slijedećeg mjeseca, osim minimalnih penzija koje se povećavaju za 3,5 posto, u skladu s donesenom odlukom.

Osim povećanih penzija za april, korisnici će prilikom isplate dobiti i razliku između isplaćene penzije za mart i uvećane penzije, a isplata kako su naveli iz PIO počinje u petak 4. maja.

Odluka o akontativnom usklađivanju penzija donesena je iz razloga što statistički pokazatelji o rastu bruto domaćeg proizvoda još nisu službeno objavljeni, a odluka će kako kažu iz Upravnog odbora FZ PIO biti dostavljena Vladi Federacije BiH na izjašnjavanje.

Ukupno potrebna sredstva za isplatu penzija za april i razlike penzija za mart, sa uračunatim troškovima, iznose oko 170 miliona KM, saopšteno je iz Ferderalnog zavoda za PIO.

 

zavnews

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *