Kako da usporite u ovom brzom životu

Nedavno sam shvatila da rijetko kad hodam. Imam taj neki užurbani polutrčeći korak, čak i kad ne kasnim nigdje i ne idem nikuda bitno.

Zatim sam uvidjela da bih možda mogla malo da usporim – što sam i uradila. Prvo mi je bilo malo neobično, jer sam se kretala ,,presporo“, ali kada je prošao taj početni šok – zapravo mi je bilo super. Gdje sam žurila tačno? Kući. Čekalo me je veče bez ijednog događaja koje ću vjerovatno provesti u gledanju TV-a, večeri, provjeri svih društvenih mreža i, dok se okrenem, vrijeme je za spavanje.

Sve su to čari ovog brzog, ludog života koji čini da vrijeme jako brzo prolazi. Taj osjećaj žurbe postaje dio nas i skoro je nemoguće da ga se otarasimo. Za to je krivo naše 24/7 onlajn prisustvo, duge to-do liste i još duže radne nedjelje. Život je toliko ubrzan da nije ni čudo da nam je teško da usporimo.

Ne znam za vas, ali ja bih voljela da bar probam, iako će možda biti teško. Evo kako MCT predlaže da usporite tempo i uživate u životu:

Fokusirajte se na jednu stvar

Zamislite ovo: Sjedite na kauču sa laptopom i telefonom, dok vam je TV upaljen. Malo gledate Igru prijestola, malo kucate poruke i malo provjeravate mailove – ali se ne fokusirate ni na jednu stvar zapravo. Preporučujemo da ugasite sve ostalo i skoncentrišete se na jednu aktivnost.

Skratite svoju to-do listu

Nemojte se opterećivati sa 34.000 dnevnih zadataka, sastanaka i obaveza. Jednostavno odaberite tri stvari koje ćete raditi svakoga dana. Na ovaj način ćete odlučiti šta je zapravo važno. Kada štiklirate sve na listi, ostatak dana je za opuštanje! Ističemo da ključna riječ nije ljenost već prioritet!

Sjetite se kako vam je bilo u djetinjstvu 

slow down

Sjećate se kako je život sporije prolazio kad ste bili dijete? Probajte da bar 20 minuta dnevno zaboravite na sve odgovornosti i uradite nešto što vas zabavlja.

Nemojte da kasnite

Koliki procenat vašeg dana padne u zaborav jer kasnite i žurite? Naravno, ovo je nekada neizbježno, ali učinite sebi uslugu i probajte da nekada krenete na vrijeme. Ako uspijete da se probudite ranije i ranije izađete iz kuće, umanjujete jutarnju žurbu i sprječavate stres koji izazivaju briga i jurnjava.

Posvetite ljudima svoju  punu pažnju

Ovo je možda i najvažnije, jer usporiti znači povezati se sa ljudima – stvarno. Tako da slijedeći put kada ste sa prijateljima ili porodicom, potrudite se da zapravo obraćate pažnju na to šta pričaju. Ostavite telefon i slušajte šta vam govore.

Jedite sporije

Jesti ne znači pojesti doručak u tri zalogaja. Ako ste u mogućnosti da to izvedete, sjedite za sto i uživajte u svojim obrocima. Osjetite ukuse i teksturu vaše hrane. Možda zvuči čudno, ali uživanje u hrani će vas definitivno opustiti.

Nađite vremena za čitanje

Ovo nikada nećemo prestati da ponavljamo. I to sa razlogom, zato što je izuzetno važno i oplemenjujuće čitati. Dopustite sebi da uplivate u radnju knjige i uživajte u svakoj pročitanoj rečenici.

Slijedeći put kada se zapitate ,,Kad prije je došao petak?“, sjetite se bar jedne od ovih stvari. Nadamo se da ćete uspjeti da usporite i upijete sve ljepote dana koji je pred vama.

mycupoftea.rs

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *