Projekat autobusa budućnosti zaustavljen, a sve je zavijeno velom šutnje

U ljetnim mjesecima autobus budućnosti punio je novinske stranice i internet portale. No, nakon senzacionalnog predstavljanja i pojavljivanja prvog prototipa, cijeli je projekat zaustavljen. Pitanje je šta se događa i zašto stvari ne idu dalje prema predviđanjima mnogih.

TEB-1 (Transit Elevated Bus) je vozilo koje u svoju unutrašnjost može smjestiti 300 putnika, a namijenjen je prometovanju u velikim gradovima. Projekt je zamišljen kao autobus koji lebdi iznad prometnice. Ispod njega mogu voziti i automobili jer je između prometnice i dna busa 210 centimetara prolaza. Ono najvažnije je činjenica da je to vozilo puno jeftinije od podzemne željeznice, odnosno košta samo 10 posto izrade tog javnog prijevoza.

Iako su sve brojke išle u korist TEB-1 vozila, ono je već neko vrijeme parkirano u sjedištu gdje su se trebala provoditi testiranja. Tamo sakuplja prašinu i zapravo stvara nered, a čini se kako će tako i ostati. Jedina stvar koju su mediji uspjeli saznati o cijelom projektu jest činjenica da je on zaustavljen, a kineske vlasti naredile su da se o njemu više ne smije pričati. Budući da kineske vlasti kontroliraju i medije, nema dostupnih podataka niti na internetu. Zašto je projekat stao ostat će tako vrlo dobro čuvana tajna, barem još neko vrijeme.

pcchip.hr

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *