Općina Kakanj će plaćati troškove doktorata svojim građanima

Sa visokoškolskih ustanova u Bosni i Hercegovini gotovo svakodnevno stižu vijesti o sjajnim rezultatima kakanjskih studenata.

Da bi pomogla njihovo obrazovanje, općina Kakanj svake godine dodjeljuje stipendije mladim ljudima koji postižu izvanredne rezultate tokom studiranja. Stipendije se dodjeljuju kako studentima tako i učenicima srednjih škola.

Također, automatski bez bodovanja pravo na stipendiju ostvaruju i učenici srednjih škola i to djeca sa posebnim potrebama, djeca poginulih rudara i djeca iz populacije Roma. Učenik srednje škole koji ponese titulu učenika generacije ostvaruje, automatski bez bodovanja, pravo na stipendiju za prvu godinu studija. Svake godine načelnik Kaknja Nermin Mandra dodjeljuje novčane i druge nagrade za učenike koji ostvare zapažene rezultate na školskim takmičenjima i za učenike generacije.

Općina uvodi još jedan novitet. Od 2017.godine Općina Kakanj će u potpunosti, ili većim dijelom, u ovisnosti od broja prijava i ukupnog izdvojenog raspoloživog iznosa, finansirati i troškove doktorskog studija za građane Kaknja. Izdvajanje budžetskih sredstava u ovu svrhu načelnik Nermin Mandra će predložiti Općinskom vijeću kod usvajanja Budžeta Općine Kakanj za 2017. godinu, saopćeno je na službenoj web stranici Općine Kakanj.

kakanj.com.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *