Uspostavljena Islamska zajednica Bošnjaka u Italiji

U gradu Biella,  glavnom gradu italijanske regije Pijemont, jučer je svečano uspostavljena Islamska zajednica Bošnjaka u Italiji (IZBI), a za njenog predsjednika izabran je Nermin Fazlagić iz džemata Verona.

Svečanosti su, između ostalih, prisustvovali muftija za Zapadnu Evropu dr. Osman ef. Kozlić, stručni saradnik za odnose sa zapadnim svijetom u Upravi za vanjske poslove i dijasporu Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u BiH mr. Muhamed Jugo, te asisistent na Fakultetu islamskih nauka (FIN) u Sarajevu mr. Muhamed Fazlović.

– Predstavnici dzemata Biella, Verona i Terme Angolo udružili su se i formirali jedinstvenu zajednicu i pred notarom usvojili Statut u kojem se nedvosmisleno navodi da je IZBI sastavni dio Islamske zajednice u BiH sa vrhovnim poglavarom  reisu – l – ulemom u Sarajevu – izjavio je muftija Kozlić.

Iskazao je radost što se Italija pridružila ostalim zemljama Zapadne Evrope u kojima Islamska zajednica u BiH ima dvanaest zajednica ili krovnih organizacija.

– Današnji datum bit će upisan zlatnim slovima zbog značajnog broja Bošnjaka koji žive u Italiji, kao i zbog naših očekivanja da se Bošnjaci iz drugih pokrajina i gradova u Italiji počnu okupljati u dźemate i jedinstvenu IZBI. Istovremeno, ovo je za sve nas i dodatna obaveza da se uključimo i pomognemo našim ljudima da svoju zajednicu postave na zdrave i čvrste temelje, da im budemo podršku u svakom smislu – dodao je muftija.

Posebno je zahvalio Upravi za vanjske poslove Rijaseta IZ u BiH i direktoru  Razim ef Čoliću, zatim Mensuru ef. Pašaliću iz Odjela za dijasporu, kao i mr.  Muhamedu Jugi i mr. Muhamedu Fazloviću, ocijenivši da bez njihovih napora ovaj hairli posao ne bi bio okončan.

– Ovaj mubarek današnji posebno želim čestitati predsjedniku Fazlagiću i domaćinima u džematu Biella, Ajdinu Hrnjiću, Aliji Salihoviću i ostalima koji su se pobrinuli da nam ovaj današnji dan ostane u lijepom sjećanju. Na kraju, čestitajući našoj IZ u BiH ovaj današnji mubarek događaj, molim Svevišnjeg da nas pomogne u našim naporima da našoj djeci ostavimo u amanet Islamsku zajednicu Bošnjaka u Italiji, kroz koju će čuvati i sačuvati svoju vjeru islam, svoju islamsku tradiciju i kulturu, svoj bosanski jezik i vlastiti identitet- poručio je muftija Kozlić.

zavnews

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *