Danas u Sarajevu održan miting podrške narodu Sirije

Građani Sarajeva i drugih gradova BiH, danas su se pridružili brojnim gradovima širom svijeta koji su odlučili dići glas protiv nasilja i ubistava u Halepu i cijeloj Siriji. Veliki broj građana se okupio ispred BBI Centra u Sarajevu odakle je svjetskim silama upućen apel da zaustave krvoproliće u Siriji.

Mitingu podrške prisustvovali su predstavnici kulturnih udruženja, organizacija civilnog društva, akademske i vjerske zajednice, studenti i drugi građani.

“Došao sam da izrazim solidarnost sa stanovnicima Halepa i drugih sirijskih gradova. Ako iko zna kako je biti gladan u strahu bez lijekova znamo mi koji smo bili pod opsadom”, kazao je Ivo Komšić.

“Ovo je dan kada Sarajevo pokušava dići glas i upozoriti svijet na to da se dešava nemilosrdni rat. Došlo je vrijeme da se kaže da se uništava čovječanstvo i ginu ljudi“, poručio je Eli Tauber.

Govornici su podsjetili na stradnaja građana Sarajeva tokom opsade grada, poručivši da je svijet i tada šutio, kao i sada. Ljudi širom svijeta su pozvani da dignu svoj glas protiv krvoprolića.

“Nema svetoga rata, samo sveti mir”, poručio je Franjo Topić, predsjednik HKD Napredak.

“Danas smo svi jedinstveni, predstavnici svih religija trebaju uputiti apel cijelom čovječanstvu i UN-u da se zaustave svi ratovi i prekinu stradanja civila i nevine djece”, kazao je Savo Vlaški iz SKPD Prosvjeta.

Predstavnica mladih i Kruga 99 Mirna Kulenović se prisjetila rata u Sarajevu i vremena kada je rođena, rekavši da je bolnica u kojoj je rođena granatirana i da je čista sreća što je danas živa i što ima priliku biti jedna od onih koji će pokazati moć pojedinaca.

Mitingu je prisustvovao i veliki broj roditelja s djecom 
 
“Majka sam ubijene kćerke Sanele. Poginula je od granate dok sam je držala u krilu. Ovdje je sve ubijano što se moglo ubiti, ali ne i volja naroda. Molim dobre ljude da prestane rat u Siriji da prestanu ubijati djecu. Moja Sanela nije dočekala deveti rođendan. Molim dobre ljude da nijedna majka više ne zaplače. Molim sve sile da ostave ljude i djecu da žive“, poručila je Saja Hasković.

Okupljeni su nosili transparente na kojima je, između ostalog, pisalo “Sirija , još jedna rat uživo” i “Ubijanje nije politika”.

“Mi ne možemo učiniti mnogo da olakšamo patnju civila koji su pod stalnim napadima bez hrane i pod opsadom, ali možemo dići glas protiv ubijanja. Apelujemo na sve moćnike koji preko naroda Sirije rješavaju geopolitičke interese da zaustave svoje armade i dotok oružja”, navedeno je u zajedničkoj izjavi organizatora skupa.

Zajednička izjava organizatora u kojoj se traži zaustavljanje pokolja u Siriji i spašavanje nedužnih života, bit će upućena svima ambasadama u našoj zemlji.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *