Koji je sport najbolji za zdravlje i dug život?

Milioni ljudi širom svijeta, uključujući i gotovo 60 % Amerikanaca, Australaca i Evropljana, sudjeluju u sportu. Dostupni podaci koji potvrđuju dugoročne zdravstvene prednosti pojedinih sportskih disciplina ograničeni su, tvrdi naučna studija iz 2015. objavljena u British Journal of Medicine, dok nova studija iz iste publikacije pruža jake dokaze da je učestvovanje u nekoliko uobičajenih sportova povezano sa značajno smanjenim rizikom od smrti.

Procjenjuje se da će godišnje nedovoljna fizička aktivnost izazvati više od 5 miliona preranih smrtnih slučajeva. Kako bi se smanjio rizik od srčanih bolesti, dijabetesa tipa 2, tumora i niza drugih hroničnih bolesti, Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje odraslim i starijim osobama bavljenje tjelesnom aktivnošću najmanje 150 minuta sedmično.

Ove procjene i smjernice uglavnom se temelje na studijama o rezultatima učestvovanja u bilo kojoj fizičkoj aktivnosti umjerenog do snažnog intenziteta. U posljednjih nekoliko godina dolazi do rasta interesa za istraživanje utjecaja određenog područja života (kao što je rad, transport, slobodno vrijeme) i vrste tjelesne aktivnosti (hodanje, biciklizam) na zdravlje.

Hodanje i biciklizam povezuju se sa sličnim smanjenjem rizika od smrti, a tjelesna aktivnost u području slobodnog vremena i svakodnevnog života proizvodi veću korist od tjelesne aktivnosti vezane uz transportnu i profesionalnu domenu. To pokazuje da ne mora biti svejedno kojom se fizičkom aktivnošću bavite.

Koji sport je dobar za zdravlje?

Odrasli koji se bave sportom i vježbanjem imaju 34 % niže šanse za smrt od onih koji nikad ili rijetko učestvuju u sličnim aktivnostima. Međutim, to ne znači da svaki sport jednako utieče na zdravlje. Istraživanje iz 2015. godine sažima dostupne podatke o zdravstvenim prednostima učešća u 26 sportskih disciplina.

Pronađeni su uslovno do umjereno jaki dokazi da trčanje i nogomet poboljšavaju rad srca, aerobni kapacitet, metabolizam, ravnotežu i tjelesnu težinu. Dodatna prednost nogometa je i korist u mišićnoj izvedbi.

Dokazi za ostale sportove rijetki su ili nedosljedni. Radi jačanja dokaza o zdravstvenim prednostima šest zajedničkih sportskih disciplina – aerobika, biciklizma, nogometa, sportova s reketom, trčanja i plivanja analizirani su podaci 80306 odraslih Britanaca.

Studija je pokazala 27%, 15%, 47% i 28% manji rizik od smrti. Iako je uočeno smanjenje rizika od smrti povezano s nogometom i trčanjem (18% i 13%) u istraživačkom uzorku, podaci nisu omogućili zaključke o učincima na cijelu populaciju. Ove statistički “beznačajne” skupine ne treba pogrešno protumačiti kao “dokaz o neučinkovitosti.”

Ne zna se jesu li opaženi učinci u uzorku slučajni ili odražavaju istinske efekte u populaciji. Prethodne studije provedene među Amerikancima, Dancima i kineskim muškarcima pronalaze da je značajno smanjenje rizika (27% – 40%) od smrti povezano s trčanjem, dok studija iz 2015. otkriva prednosti bavljenja nogometom.

Treba li se uopće baviti sportom?

Godišnja stopa ozljeda među svim rekreativnim i profesionalnim sportašima iznosi oko 6 %, ali incidencije, vrste i ozbiljnosti ozljeda znatno se razlikuju u različitim sportovima. Srećom, prema stručnjacima do 50% sportskih ozljeda mogu se spriječiti. Prije više od 50 godina, Winston Churchill zamoljen je da otkrije tajnu vlastite dugovječnosti. “Sport”, rekao je on. “Nikad, nikad nisam se uključio u sport.”Iako se mogućnost sportske ozljede ili drugih sportskih negativnih zdravstvenih ishoda (poput iznenadne smrti za vrijeme vježbanja) nikada ne može isključiti, potencijalna korist sporta daleko nadmašuju rizike.

Koji sport odabrati?

Donošenje zaključaka o zdravstvenim ishodima svih vrsta sportova može potrajati još decenijama. Hoćete li u međuvremenu sjediti ispred televizora i čekati da naučnici objave konačne rezultate? Slijedite vlastite preferencije i odaberite pristupačne i lako dostupne sportske aktivnosti u kojima uživate, istovremeno pazeći da minimalizirate rizik od ozljeda.

To će povećati vjerovatnost da postanete dovoljno motivirani i uključeni u aktivnosti dovoljno dugo da osjetite značajne zdravstvene beneficije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *