Aktivne mjere zapošljavanja dale dobre rezultate u Tuzlanskom kantonu

U proteklih godinu i po dana, prema podacima Službe za zapošljavanje Tuzlanskog kantona, zaposleno je 24.959 osoba. Pozitivni pomaci u ovom kantonu rezultat su i aktivnih mjera zapošljavanja.

Stručna saradnica za informiranje Službe za zapošljavanje Tuzlanskog kantona Amela Zahirović kaže da su u ovom kantonu najčešće zapošljavale kompanije iz tri sektora i to su građevina, trgovina, odnosno komercijala i proizvodnja.

– Kada govorimo o proizvodnji mislimo na industrije kao što su drvna, metalska, konfekcijska, obućarska i plastična – pojasnila je Zahirović za Fenu.

Podsjetila je da je Vlada Federacije donijela Uredbu o prvom zapošljavanju i samozapošljavanju te izdvojila 14.065.000 KM za ovaj kanton, a do sada je osigurano zapošljavanje za 325 osoba.

– Kada govorimo o zapošljavanju sklopljeni su ugovori sa 73 poslodavca za 164 zapošljavanja i kada govorimo o samozapošljavanju sa 161 osobom je sklopljen dogovor – dodala je.

Prema ovoj uredbi, javni poziv za kompanije koje imaju potrebu za novim uposlenicima otvoren je do utroška sredstava, a najkasnije do kraja decembra 2016. godine.

Stručna saradnica u Službi nabave Kompanije Bingo Dina Dervišević istakla je da je u ovoj firmi zaposlena od oktobra 2015. godine. Prije toga nije imala stalni radni odnos.

– Kao i svi mladi pokušavala sam na razne načine naći posao radeći honorarne poslove, ali upravo Bingo je dao tu mogućnost da mladi dobiju priliku da pokažu svoje znanje i ono što su stekli na fakultetu – mišljenja je Dervišević.

Prema podacima Poreske uprave FBiH od aprila 2015. do oktobra 2016. u Federaciji je zabilježeno povećanje od 26.219 zaposlenih. Za Tuzlanski kanton to znači povećanje od 6,27 posto zaposlenih u ovom kantonu.

fena

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *