Novalić nakon sastanka o “Agrokoru”: Nema razloga za dramu

Federalni premijer Fadil Novalić održao je poslijepodne prvi zvanični sastanak s predstavnicima kompanija u Bosni i Hercegovini koje su u vlasništvu hrvatskog Agrokora. Sastao se s predstavnicima Konzuma, Leda, Sarajevskog kiseljaka i Velpra.

Novalić se nakon sastanka obratio novinarima i istakao da Konzum u BiH nije zadužen i da je poslovanje uravnoteženo, te da nema razloga za zabrinutost.

“Provjerili smo performanse i kapacitet preduzeća u BiH. To su preduzeća koja imaju promet preko milijardu, a sam Konzum ima 870 miliona u FBiH. Za BiH su ti brojevi veći jer zapošljavaju 4.200 ljudi što je 1/15 prometa Agrokora. To nije velik udio, ali nije beznačajan. Provjerili smo sve, dug je manji od zaliha i ukupnih potraživanja. Plaćanje funkcionira normalno”, rekao je Novalić.

Dodao je da je politiku Agrokora prema BiH danas izložio specijalni povjerenik Ramljak.

“Službeno BiH nema razloga da ne posluje normalno. Nema finansijskih poteškoća. Govorimo o Konzumu, ne o Agrokoru. Bit ćemo u kontaktu i davati informacije za bosanski dio Agrokora. Na raspolaganju nam stoji povjerenik Ramljak, ali nema razloga za dramu”, rekao je Novalić.

Prema posljednjim informacijama kojim raspolaže Vlada FBiH do 31. decembra prošle godine dug prema dobavljačima u BiH je veći od 318 miliona KM.

“To je zadnji zvanični bilans iz kojeg vidimo da su Sarajevski kiseljak, Ledo, Velpro i Konzum zdrave firme. Podaci koje nam je dostavila Porezna uprava poklapaju se s podacima kompanija”, rekao je Novalić.

“Uvjerili smo se da Konzum nije kreditno zadužen, nije dužan državi, nije dužan ni radnicima ni bankama. Konzum je dužan samo dobavljačima, poslovanje je uravnoteženo”, rekao je Novalić.

zavnews/biznisinfo

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *