Porastao bh. izvoz u sve zemlje EFTA

BiH je u ovoj godini, konačno, polako počela uživati benefite Sporazuma o slobodnoj trgovini sa zemljama Evropske asocijacije za slobodnu trgovinu – EFTA, koji je stupio na snagu prije skoro pune dvije godine. Naime, u prvih deset mjeseci ove godine bh. izvoz je porastao u svim zemljama članicama te asocijacije, ali se ipak tu i dalje radi o malim iznosima i malim pomacima u spoljnotrgovinskoj razmjeni. Međutim, predstavnici poslovne zajednice ističu da ohrabruje svako pozitivno kretanje.

Naime, BiH je u periodu od januara do oktobra ove godine u zemlje EFTA, u koje spadaju Švajcarska, Norveška, Island i Lihtenštajn, izvezla robu u vrijednosti od oko 148,9 miliona maraka, što je porast od 17,1 % u odnosu na isti period prethodne godine.

Istovremeno, uvoz iz zemalja EFTA je iznosio oko 88,5 miliona maraka, i imao je sporiji rast od izvoza u te zemlje, odnosno rastao je po stopi od 4,2 %. Kada je u pitanju izvoz po pojedinim zemljama, najveći je ostvaren u Švajcarsku, u koju je izvezeno razne robe u vrijednosti od 132,2 miliona maraka, što je porast od 16,8 %. U Norvešku je izvezeno robe u vrijednosti od oko 15,3 miliona maraka, što predstavlja rast od 14,1 % u odnosu na prvih deset mjeseci prethodne godine.

Bh. izvoz za Lihtenštajn je u tom periodu iznosio 1,3 miliona maraka i veći je za 161 %, dok je u Island izvezeno robe u vrijednosti od 83.000 maraka, a što predstavlja porast od 119 %. Bruno Bojić, predsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH, rekao je da ohrabruje svako pozitivno kretanje, ali da je taj rast spoljnotrgovinske razmjene s EFTA i dalje neznatan.

“Uspostavljeni su određeni kontakti i krenulo se naprijed, ali nije to ono što bi trebalo da bude. Nije bilo velikih pomaka, ali se polako već počinje raditi kako bismo išli naprijed u tom smislu. Za ta tržišta možemo ponuditi sve ono što proizvodimo, posebno u oblasti prehrambenih proizvoda, metalske i građevinske industrije, industrije namještaja”, rekao je Bojić.

Prema njegovim riječima, Švajcarska je najveći bh. partner u okviru EFTA i dodao da s tom zemljom možemo i napraviti najveći iskorak u okviru EFTA, te da bi trebalo ići u tom smjeru.

Podsjećanja radi, u Norveškoj je u junu 2013. godine, u okviru redovnog zasijedanja Ministarske konferencije zemalja članica EFTA, upriličeno potpisivanje Sporazuma o slobodnoj trgovini između BiH i EFTA. Sporazum je potpisan 24. juna 2013. godine, a stupio je na snagu u januaru prošle godine. EFTA predstavlja asocijaciju koja ujedinjuje tržišta Švajcarske, Norveške, Islanda i Lihtenštajna u oblasti trgovine, uspostavljenu s ciljem da obezbijedi okvir za liberalizaciju trgovine robom među njenim članicama.

Od zemalja regiona, BiH je posljednja država koja je zaključila ovaj sporazum s EFTA. Inače, u periodu od januara do oktobra ove godine ukupan izvoz iz BiH iznosio je 7,692 milijarde KM, što je za 2,6 % više nego u istom periodu prošle godine, dok je uvoz iznosio 13,243 milijarde KM, što je za 0,1 % manje nego u istom razdoblju prethodne godine. Pokrivenost uvoza izvozom je iznosila 58,1 %, dok je spoljnotrgovinski robni deficit iznosio 5,551 milijardu KM.

Izvoz u zemlje CEFTA je iznosio 1,119 milijardi maraka, što je za 0,2% manje nego u istom periodu prošle godine, dok je uvoz iznosio 1,689 milijardi KM, što je za 3,3 % više nego u istom periodu prethodne godine. Pokrivenost uvoza izvozom je iznosila 66,3 %.

Bh. izvoz u zemlje EU je iznosio 5,582 milijarde KM, što je za 2,9 % više, dok je uvoz iznosio 8,183 milijarde maraka, što je za 1,8 % više nego u istom periodu 2015. godine. Pokrivenost uvoza izvozom je iznosila 68,2 %.

BROJKE:

148,9 miliona maraka bh. izvoz u EFTA

od januara do oktobra 132,2 miliona KM izvezeno robe u Švajcarsku

17,1 odsto veći izvoz BiH u EFTA.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *