Dodijeljene nagrade najboljim studentima u FBiH

Federalna ministrica obrazovanja i nauke Elvira Dilberović uručila je danas u Mostaru najboljim studentima u Federaciji BiH zaslužna priznanja i jednokratne novčane nagrade za izvrstan uspjeh ostvaren u prošloj akademskoj godini.

Sredstva jednokratne finansijske podrške u iznosu od 146.000 KM, odnosno 2.000 KM po studentu, osiguralo je Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke iz Budžeta FBiH za 2016. godinu.

Studente su nominirala 73 fakulteta koji djeluju u sastavu javnih visokoškolskih institucija u FBiH, univerziteti u Sarajevu, Tuzli, Zenici i Bihaću, te Univerzitet “Džemal Bijedić” Mostar i Sveučilište u Mostaru, i to po jednog sa svakog fakulteta čiji je prosjek ocjena od 10 ili skoro 10, odnosno 5 ili blizu 5.

Ministrica Dilberović kazala je kako smatra da ovo ministarstvo mora imati sluha za ovakav vid podrške studentima, navodeći kako je riječ o programu koji traje i koji je planiran u programu rada ministarstva i budžetu za 2017. godinu.

Podsjetila je kako je Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke i ove godine osiguralo podršku za studente sa invaliditetom i studente Rome koji studiraju na javnim visokoškolskim ustanovama u FBiH, u iznosu od 47.000 KM, te izrazila posebno zadovoljstvo što su se njihovom pozivu odazvali svi javni univerziteti u FBiH.

– Smatrali smo da moramo nagraditi najbolje studente i nadamo se da će to biti neka svijetla tačka u njihovom daljnjem školovanju. Iako je svečani trenutak, ovo je istovremeno i jedan apel javnosti da što prije moramo razviti mrežu stipendiranja studenata, pogotovo onih profesija koje su jako potrebne tržištu rada, za koje smatramo da moraju ostati ovdje kao budući graditelji BiH – poručila je ministrica Dilberović.

Jedan od nagrađenih, student Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Muamer Pekmez kazao je kako ga je nagrada oduševila i pružila motivaciju za dalji rad.

– Nagrada nam je pružila motivaciju da postanemo bolji ljudi i da jednog dana budemo ta pogonska snaga koja će ovu zemlju dići na noge. Upravo ovakve stvari koje podstiče Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke čine nas još uspješnijim, jer kada znate da imate potporu možete biti najbolji i to je jedini način da ova zemlja krene naprijed – poručio je Pekmez.

Nagrađena studentica matematike i fizike sa Sveučilišta u Mostaru Dragana Kordić kazala je kako joj je ova nagrada životni san, a ujedno i poticaj da se bori i uvijek teži ka savršenstvu.

Uručenje nagrada najboljim studentima u Federaciji BiH upriličeno je u Centru za kulturu Mostar.

vlada fbih

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *