Puštena u rad vjetroelektrana Mesihovina

 

Predsjedavajuća Zastupničkog doma Parlamenta BiH Borjana Krišto, juče je pustila u rad vjetroelektranu Mesihovina, jednu od najvećih na području jugoistočne Evrope i prvu u BiH. Ukupna investicijska vrijednost tog projekta je oko 82 miliona eura, a kreditna sredstva odobrila je Njemačka banka za razvoj – KFW u iznosu od 71 milion eura, dok je jedan milion osigurala njemačka vlada. Investitor i vlasnik prvog vjetroparka ove vrste u BiH je Elektroprivreda HZ HB.

Za Elektroprivredu HZ HB ova vjetroelektrana znači veći godišnji prihod od oko 20 miliona KM i tako će sama vjetroelektrana vraćati sve svoje kredite i obaveze, a investicija će biti isplaćena za 15 godina.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić kazao je kako ova prva vjetroelektrana u BiH pokazuje kojim putem treba ići.

– Sve zakonske pretpostavke BiH usvaja, ali moram priznati da ih sporije realizira. Ova vjetroelektrana je građena osam godina, ali ovo je početak i put kojim ćemo ići – istaknuo je Novalić i najavio još ovakvih projekata.

Vjetroelektrana Mesihovina smještena je u centralnom dijelu općine Tomislavgrad (Duvno), ima 22 vjetroagregata ukupno instalirane snage 50,6 MW godišnje proizvodnje od oko 165,17 GWh. Uz prosječnu potrošnju domaćinstva od 6.000 kilovat-sati godišnje, vjetroelektrana Mesihovina može opskrbiti električnom energijom oko 27.500 domaćinstava.

 

zavnews

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *