Prof. dr. Enesu Pelidiji dodijeljena Kaimijina povelja za životno djelo

 

Petnaesta kulturno-vjerska manifestacija „Dani Hasana Kaimije“ otvorena je u petak 9. juna u Zvorniku. Manifestacija koju organizuju Muftijstvo tuzlansko i Medžlis Islamske zajednice Zvornik, bogata je raznovrsnim kulturnim i vjerskim sadržajima, a održava se od 25. maja do 18. juna ove godine.

Prisutnima su se obratili potpredsjednik organizacionog odbora manifestacije Mustafa ef. Muharemović, ministar raseljenih osoba i izbjeglica u Vladi Federacije BiH Edin Ramić, koji je i otvorio manifestaciju, potpredsjednik bh. entiteta Republika Srpska Ramiz Salkić i predsjednik Skupštine Grada Zvornika Mersad Mehmedović.

Manifestacija „Dani Hasana Kaimije“ već godinama ima podršku gradonačelnika Zvornika, gospodina Zorana Stevanovića koji je poželio da ona nastavi sa svojom tradicijom očuvanja kulturnih dobara Bošnjačkog naroda na ovim prostorima.

Uvažavajući doprinos koji je prof. dr. Enes Pelidija dao svojim radom u proučavanju povijesnog naslijeđa Bosne i Hercegovine, te cijeneći obiman naučni opus, prioritetno historiografskog karaktera, kao i zalaganje za očuvanje historiografskog pamćenja kontinuiteta trajanja Bosne i Bošnjaka, ali i svih drugih naroda u ovoj zemlji, organizacioni odbor je donio odluku o dodjeli nagrade upravo prof. Pelidiji, a nagradu je uručio tuzlanski muftija, Vahid ef. Fazlović.

Muftija je tom prilikom kazao: „Želimo da svi oni koji vole Zvornik kao i Hasan Kaimija trajno ostanu u ovom svom gradu. Ova manifestacija se održava zbog Hasana Kaimije, vrijednosti koje je on nosio u svojoj duši, ali i iz poštovanja prema Zvorniku i univerzalnim vrijednostima ovoga mjesta i povijesti, velikoj povijesti koju je imao ovaj grad. Dani Hasana Kaimije čuvaju identitet ovoga grada i identitet naše zemlje Bosne i Hercegovine koja je istinska kolijevka najboljih ljudskih univerzalnih vrijednosti“.

Prof. dr. Enes Pelidija se zahvalio svima onima koji su u proteklih 15 godina učestvovali u organizaciji ove manifestacije, i rekao slijedeće: „Nagrada je za mene posebno važna i značajna, prvo kao čovjeka jer je dobijam prvi dan kad odlazim u penziju. Ona mi je posebno draga što nosi ime Hasana Kaimije. To je jedna od najpoznatijih ličnosti, ne samo Bosne, ne samo Hercegovine, ne Bosanskog ejaleta, nego čitavoga evropskoga dijela tadašnje Osmanske države. Razlog njegovog ugleda nije samo u učenju, nije on samo bio veliki alim, a bio je. Nije samo bio poznat i cijenjen književnik, a bio je. Nije samo bio borac za ljudska prava i slobode, a bio je. Nego zbog njegovoga moralnoga kodeksa. Živio je za narod i umro je za narod. Ta imena i te ličnosti nikada ne mogu umrijeti. Želim da takvih ljudi imamo još,“ kazao je prof. dr. Enes Pelidija.

Plaketu “Hasan Kaimija” za najbolje djelo objavljeno u 2015. i 2016. godini iz humanističkih i društvenih znanosti dodijeljena je autoru dr. Halidu Buliću, za djelo „Teme iz lingvističke bosnistike“, koju je izdao Institut za bosanski jezik i književnost u Tuzli, 2016. godine. Plaketu dr. Buliću uručio je potpredsjednik bh. entiteta Republika Srpska Ramiz Salkić.

 

 

zavnews/bir

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *