Harem Hadži Babine džamije na Hisetima u Banja Luci, sravnjen sa zemljom

Iako u svom radu nastojimo objaviti isključivo pozitivne i lijepe vijesti, ponekad jednostavno moramo napraviti neki izuzetak, pa objaviti i vijesti poput ove, koja nas je potresla, začudila i iznenadila čak i one najveće pesimiste, kada su u pitanju dešavanja u manjem BH entitetu.

S tim u vezi prenosimo u cijelosti reagiranje sa bloga gospodina Bedrudina Gušića, građanina Banja Luke, u kojem stoji slijedeće:

“Ovo što vidite na gornjoj slici je stvarnost. Počelo je jučer, 22. marta ove godine, na lokalitetu harema Hadži Babine džamije u banjalučkom naselju Hiseta. Pisao sam na ovu temu negdje u augustu prošle godine, jer su ovi radovi u svrhu gradnje stambenog objekta na ovoj lokaciji, bili najavljeni.

Dakle, očekivale su se ove slike iz Banja Luke baš početkom građevinske sezone. Ali mi, koji se ne mirimo sa ravnanjem naših harema i uništavanjem nišana koji svjedoče o našem višestoljetnom postojanju u Banja Luci, iako svjesni s kim “imamo posla”, nekako u podsvijesti nismo vjerovali da će se ovo ipak desiti. Da li je ovdje zadovoljena neka transparentnost ili nije, manje je bitno, jer dešava se. Da, naša nada nije bila utemeljena, ali je ipak bila nada, ona ljudska, iskonska. Nade više nema.

Oni koji su odobrili ovaj barbarski čin, oni koji se nisu njemu usprotivili a mogli su i morali i oni koji danas provode ono što je papirima ugovoreno, očigledno ne haju za našim nišanima koji su jučer, po kazivanjima očevidaca, barbarski lomljeni i natovarani na kamion, te odvoženi na neku deponiju. Oni ne haju šta će biti sa kostima onih koje su bile ispod tih nišana…, oni ne haju što se brišu originalni tragovi višestoljetnog postojanja Bošnjaka – muslimana u Banja Luci. Njima je bitan novac.

A nama, koje je sve ovo uznemirilo i koji bespomoćno gledamo ove apokaliptične slike iz našeg grada, preostaju jedino kletve: da Bog da njima zemlja kosti izbacivala! Da Bog da im prisjela njihova pohlepa za novcem i ovozemaljskim materijalnim dobrima! Prokleti bili i oni i objekat kojeg će graditi na kostima naših predaka! Bože, nemoj im oprostiti, znali su šta rade!” – napisao je Bedrudin Gušić na svom blogu.

Izgled harema prije rušenja

zavnews/Bedrudin Gušić

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *