Turković: Medijske kritike nisu problem, ali jesu fake news

Možda je vrijeme da se i naše institucije, kao i brojne druge države i u EU, počnu baviti pitanjem svojevrsnog hibridnog rata protiv BiH i njenih institucija, te namjernog plasiranja lažnih informacija, nerijetko u interesu malignih stranih utjecaja, poručila je danas Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova BiH.

Ona navodi da je u posljednje vrijeme prečesto meta lažnih vijesti i dezinformacija.

”Jasno mi je da ima političkih centara kojima ne odgovara da BiH bude na pravi način i kvalitetno predstavljena u Berlinu, Beču, Briselu ili u Bijeloj kući. U tom kontekstu vidim sve neistine uključujući i one koje je demantiralo MVP Njemačke, te lažne tvrdnje da sam se vakcinisala u Hrvatskoj”.

BiH i naši građani, pa i naša ekonomija, institucije i svi patrioti trpe posljedice i štete zbog brojnih kleveta, zlonamjernih i podmetnutih informacija koje pojedini mediji, često pod političkim pritiscima i kontrolom, plasiraju. Medijske kritike nisu problem, ali jesu “fake news”.

Kome je u interesu u vrijeme kada se svi zajedno suočavamo sa teškim izazovom trećeg talasa pandemije širiti dezinformacije? Pogledajte samo iz kojih uporišta ti napadi dolaze i sve će vam biti jasno.

Protiv medija koji su objavili lažne informacije i klevete poduzet ću pravne korake u skladu sa zakonom. Ali, ovdje je važnije da BiH mora pronaći način da se bori protiv malignih stranih utjecaja i hibridne agresije koja i dalje traje, a na šta već odavno upozoravaju brojni međunarodni prijatelji i partneri”, istakla je ministrica Turković.

zavnews

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *