Federalni ministar Dedić u Berlinu

Na poziv njemačkog ministra poljoprivrede i prehrane Christiana Schmidta, federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić, prisustvovao je svečanosti otvorenja Međunarodnog sajma poljoprivrede „Zelena sedmica“ koja se održava u Berlinu.

Prilikom posjete ministra Dedića i razgovora bh. delegacije s visokim zvaničnicima njemačkog Ministarstva poljoprivrede i prehrane, prezentirana je zajednička usaglašena lista od 46 prijedloga u oblastima u kojima Njemačka može pomoći i dati podršku, kao što su poljoprivredna politika, organska proizvodnja, sigurnost hrane, unaprjeđenje kvalitete proizvodnje, uvođenje novih tehnologija, itd.

Inače, „Zelena sedmica“ je jedan od najvećih sajmova poljoprivrede u svijetu, na kojem se predstavljaju najnovija inovativna rješenja u poljoprivredi i proizvodnji hrane.

Dedić će sutra učestvovati i na Konferenciji ministara poljoprivrede, koju predvodi njemački ministar Christian Schmidt. Na ovoj konferenciji, inače devetoj po redu, sudjeluju predstavnici država sa svih kontinenata, a tema u fokusu je „Poljoprivreda i voda – ključ osiguranja dovoljnih količina hrane u svijetu.“

Učesnici će razmatrati zajedničke izazove i rješenja koja se mogu primijeniti na sve zemlje. Cilj je razviti viziju za budućnost te utvrditi područja u kojima bi od pomoći bila međunarodna saradnja i forumi poput GFFA-a.

Njemačka organizuje Konferenciju ministara poljoprivrede kako bi skrenula pozornost svijeta na ključne izazove u poljoprivredi na globalnom nivou. Konferencija svake godine ima velikog uticaja na kreiranje i usklađivanje poljoprivredne politike na globalnom planu, budući da ministri razmjenjuju mišljenja i daju rješenja na univerzalne izazove s kojima se suočava svijet uslijed klimatskih promjena.

Na ovogodišnjoj konferenciji, na kojoj sudjeluje više od 80 ministara iz cijeloga svijeta, bit će razmatrane mogućnosti smanjenja gubitaka vode, važnost uspostave sistema navodnjavanja i odvodnje, kao i ispravnog upravljanja vodama na poljoprivrednim imanjima.

Bit će razgovarano i o kvaliteti i nestašici vode širom svijeta zbog klimatskih promjena, kao i o pravilnom održavanju i upravljanju vodnim područjima, kako bi bile smanjene posljedice poplava i suša.

zavnews/vladafbih

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *