Premijer Novalić otvorio Sajam šljive u Gradačcu

 

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić jučer je u Gradačcu otvorio 44. međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije – Sajam šljive.

Tom prilikom je kazao da je Vladi Federacije BiH dobrobit poljoprivrednika veoma važna.

– Odgovorno radimo s ciljem da uvjeti njihove proizvodnje budu uređeni zakonski, kako ne bi ovisili od privremenih ili trenutnih mjera bilo koje izvršne vlasti, jer takve mjere ne donose stabilnost u razvoju poljoprivrede – kazao je Novalić

Vlada, dodao je, nastoji povećati ulaganja, koja do sada u poljoprivredi nisu bila dovoljna, a u ovom mandatu je uspjela značajno smanjiti dugovanja koje je Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva imalo dugo godina.

– Reformskim zakonima uveli smo brojne olakšice za poljoprivrednike. Radimo na zaštiti domaćih proizvođača i povećanju konkurentnosti. Zakonski regulišemo oblasti koje su do sada bile potpuno zanemarene. Kao i druge oblasti privrede, i naša poljoprivreda ima nedostatke, ali i brojne svijetle tačke. Naša obaveza je da pomažemo u rješavanju problema i podsticanje dobrih praksi, a što jeste proizvodnja šljive. Značajno je da je Bosna i Hercegovina, iako mala zemlja, petnaesti proizvođač šljive u svijetu – istakao je federalni premijer na otvaranju Sajma šljive.


Na ovoj najstarijoj sajamskoj manifestaciji u Bosni i Hercegovini svoje proizvode na 3.500 kvadratnih metara zatvorenog i 2.000 metara otvorenog sajamskog prostora, prezentira gotovo 300 domaćih i inozemnih izlagača. Pored izlagača iz BiH, prisutni su i izlagači iz zemalja nastalih raspadom bivše Jugoslavije, zatim Mađarske, Austrije, Češke i Njemačke.

Otvorenju Sajma su, uz predstavnike lokalnih, kantonalnih i entitetskih vlasti, prisustvovali bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

 

 

zavnews

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *