Mreža 6G bit će strahovito brza

Dok se moderni svijet svađa oko toga zrači li 5G i koliko je opasan za zdravlje, Kinezi ne prestaju raditi na novotarijama, koje ih već uvode u mreže slijedeće generacije.

I ovog puta je Kina pretekla Amerikance, Šveđane i Fince, koji nisu uspjeli dostignuti brzinu ulaganja i razvoja u 6G, koju ima Kina.

Kinezi su već javno objavili da su počeli s razvojem 6G tehnologije, a sad imamo i prve konkretne podatke o tome dokle je taj razvoj stigao. U razvoj 6G mreža uključeno je Ministarstvo obrazovanja i tehnologije Kine, koje vjeruje da će brzine 6G mreža biti oko osam hiljada puta veće, nego što su sadašnje brzine 5G mreže!

Prevedeno u razumljiviji jezik, u brojke, 6G mreže trebale bi dostignuti fascinantnu brzinu prijenosa podataka od jednog terabajta po sekundi – 1 TB/s.

Ako znamo da se početni razvoj 5G mreže dogodio tu negdje, oko 2008. godine, a da je primjena počela gotovo 11 godina kasnije, jasno je da ćemo i na nove 6G mreže čekati neko slično vrijeme. Ipak, u kineskom Ministarstvu već desetine naučnika rade na razvoju 6G tehnologije, koja se dovodi u vezu s novim industrijskim standardom prije nego kao komercijalna i potrošačka mreža.

Također, s obzirom na to da bi 5G mreža trebala donijeti potpuno nov sistem povezivanja s Internet of Things, odnosno Internetom stvari i uređajima oko nas, jasno je da će 6G ponovno donijeti novu platformu povezanih uređaja, samo još da otkrijemo – koju!

Ipak, lijepo je znati da nas čeka bliska budućnost u kojoj ćemo kvalitetan 4K film, odnosno između 40 i 50 njih odjednom moći preuzeti u jednoj sekundi, zar ne?

zavnews/geek.hr

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *