Broadcom “podebljao” ponudu za Qualcomm na 121 milijardu dolara

 

Broadcom ne odustaje od Qualcomma i nakon što je ponudio u novembru prošle godine 105 milijardi američkih dolara za njegovo preuzimanje, sad je „podebljao“ ponudu na 121 milijardu dolara.

I koliko god se Qualcomm odupirao, ovako nešto pomalo je nestvarno i lideri kompanije jako će dobro razmisliti šta i kako dalje. Svakako da će se retorika izvršnog predsjednika (CEO) te kompanije Paula Jacobsa uveliko promijeniti u odnosu na onu kakvu je imao prije tri mjeseca, kad je 105 milijardi dolara odbijeno bez razmišljanja.

“Ovih 130 milijardi dolara (računao je i dug, op.a.) zapravo je potcjenjivanje Qualcomma, onoga što predstavlja na mobilnom tržištu i potencijala za rast koji ima u dugoročnom smislu”, izjavio je Jacobs i napomenuo da kad bi i došlo do posla, Broadcom ga ne bi mogao izvršiti u roku kraćem od 18 mjeseci, koliko je rok za dobivanje potrebnih dozvola od regulatornih tijela.

Iz Broadcoma, pak, navode da baš nikakvih problema te vrste nema, da posao mogu obaviti odmah i da je sve na Qualcommu. Čak ih ni ne zanima hoće li Qualcomm uspjeti obaviti akviziciju NXP Semiconductors za 38 milijardi dolara. Dakle, Broadcom želi Qualcomm doslovno pod svaku cijenu prije no što mobilne mreže pete generacije (5G) ugledaju svjetlo dana na tržištu.

Naime, Qualcomm radi izniman posao posljednjih godina. Ekskluzivni ugovor sa Samsungom, prisna saradnja s Googleom, spomenuti 5G, uska povezanost s tržištem Interneta stvari (IoT)… Za Qualcomm samo te dvije posljednje spomenute tehnologije spojene u jedno znače stotine milijardi dolara prihoda do 2025. godine. I Broadcom to svim srcem želi imati pod sobom, a hoće li uspjeti pokazat će naredni dani ili sedmice!

 

zavnews/poslovnisvijet

 

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *