Nakon opstrukcija Beograda i Zagreba: BiH preuzima potpunu kontrolu nad svojim nebom

U noći sa 4. na 5. decembar, Bosna i Hercegovina će nakon 27 godina, konačno preuzeti potpunu kontrolu nad svojim zračnim prostorom.

Aviostručnjak i pilot Omer Kulić, objasnio je zbog čega nam je trebalo dugo vremena da preuzmemo kontrolu nad našim nebom.

“Do rata je Jugoslavija bila pod dvije oblasti, poslije ovih ratova Slovenija je vrlo brzo uspostavila svoj sistem, Makedonija je za tri godine, mi evo radimo to 15 godina. Problem Bosne i Hercegovine je što na adekvatnim mjestima sjede neadekvatni ljudi, nisu stručnjaci vodili proces. Čim je počela struka da se petlja u svoj posao, pokrenuto je”, rekao je Kulić.

Ipak, nestručnost je samo jedan od razloga kašnjenja, bilo je opstrukcija i izvana, kaze Kulić.

“Bilo je opstrukcija iz Beograda i Zagreba, zbog para. I Beograd i Zagreb su se kreditno zadužili, trebali su im novci iz BiH, a oni nisu morali da investiraju ništa što su kontrolirali nad nebom BiH.”

Procjenjuje se da je BiH izgubila oko 70.000.000 KM dajući novac Srbiji i Hrvatskoj za posao koji je mogla sama raditi.

“Da smo imali kontrolu, novci bi ostali u Bosni i Hercegovini, ali Srbija i Hrvatska su to radile i sve su učinile da se to produži. Srbija je uticala na Srbe u BiH, a Hrvatska na Hrvate u BiH”, kaže Kulić.

zavnews

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *