Ko će tražiti naftna polja u FBiH i vrijede li ona više od milijardu KM

Vlada FBiH trebala bi uskoro raspisati međunarodni javni poziv za nadmetanje za dodjelu koncesije za istraživanje i eksploataciju nafte i plina na prostoru Federacije BiH.

Tako je 13. novembra najavio Nermin Džindić, federalni ministar energije, rudarstva i industrije.

Istraživanje će, kako je to najavio Džindić, biti provedeno na četiri bloka ukupne površine 5.115 km2, što iznosi skoro petinu ukupne površine FBiH (26.110 km2). Bit će obuhvaćeni određeni prostori Zapadnohercegovačkog i Hercegovačko-neretvanskog kantona, Tuzlanskog kantona sjevereno od rijeke Spreče, te blokovi Posavina 1 i Posavina 2 na području Odžaka i Orašja.

Nakon objave rok je šest mjeseci svim kompanijama da se prijave i ravnopravno učestvuju u javnom oglasu. Prema nekim procjenama, na području FBiH mogla bi se nalaziti naftna polja vrijedna više od milijardu KM. Ako su te procjene barem približno tačne, to bi bio veliki posao koji bi imao ogroman pozitivan efekat za kompletnu privredu u BiH. 

Zato ne treba čuditi što su interes ranije pokazivali giganti poput francuskog “Totala” i “Shella” čije je sjedište u Hagu. Podsjetimo, delegacija Vlade FBiH je početkom oktobra u Londonu održala prezentaciju uz saradnju sa stručnim konsultantom, britanskim IHS Global Limited.

zavnews/faktor

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *