Potpisani ugovori o samozapošljavanju pripadnika boračke populacije

Ministar za boračka pitanja Zeničko-dobojskog kantona Fahrudin Čolaković potpisao je ugovore sa 104 pripadnika boračke populacije koji su odabrani putem javnog poziva za dodjelu poticaja za samozapošljavanje u okviru programa “Prvi biznis”.

Za ovu namjenu izdvojeno je 817.000,00 KM, a pravo korištenja poticaja imali su korisnici koji su registrovali djelatnost ili obrt nakon 01. januara 2018. godine, a najkasnije sa danom zatvaranja javnog poziva. Odobreno je 104 od ukupno 135 podnesena zahtjeva za dodjelu poticaja.

“Ovo je nastavak programa samozapošljavanja pripadnika boračke populacije koji je do sada bio izuzetno uspješan. Najčešće se radi o zanatskim djelatnostima, građevinarstvu, poljoprivredi, stočarstvu, te trgovini“, izjavio je ministar za boračka pitanja Fahrudin Čolaković.

Premijer Mirza Ganić zaželio je korisnicima poticaja puno uspjeha u privatnom biznisu, istakavši da je ZDK kičma privrede BiH zahvaljujući i poslovnom ambijentu koji je u značajnoj mjeri i rezultat rada i mjera vlade.

“Najmanje što možemo učiniti za boračku populaciju jeste da kroz programe zapošljavanja i samozapošljavanja pomognemo da borci i članovi njihovih porodica osiguraju egzistenciju. Ova vlada snažno podržava poduzetničku inicijativu i želimo omogućiti svima koji imaju poslovnu ideju da pokrenu biznis i stvaraju novu vrijednost”, kazao je premijer Ganić.

Za programe zapošljavanja i samozapošljavanja pripadnika boračke populacije ove godine je planirano 1,6 miliona KM. U narednom periodu planirano je i zaključivanje ugovora o poticaju samozapošljavanja “Biznis plus”. Pravo na ovaj vid poticaja moći će ostvariti korisnici programa poticaja samozapošljavanja iz prethodnih godina, a koji su svojim zalaganjem ostvarili natprosječne poslovne rezultate, te koji imaju planove proširenja poslovne djelatnosti ili zapošljavanja člana vlastitog domaćinstva.

zavnews

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *