Skandalozno: Mujo Aganović priveden u policiju zbog kritika upućenih američkom ambasadoru

Mujo Aganović, predsjednik Saveza RVI paraplegičara Federacije BiH održao je zapažen govor na platou ispred Parlamentarne skupštine BiH na manifestaciji “Dan tradicionalne porodice” koja je održana u proteklu subotu. U svom govoru Aganović se posebno osvrnuo na ponašanje američkog ambasadora u BiH Erica Nelsona koji je javno podržao homoseksualnu paradu i objesio zastavu homoseksualizma na zgradu Ambasade SAD u Sarajevu.

“Mi nemamo ništa s time šta neko radi u četiri zida, može da bude šta hoće u četiri zida, ali javno paradirati i provocirati građane ove zemlje niko nema na to pravo, čak ni američki ambasador sa zastavom na američkoj ambasadi. Ambasadore, mi cijenimo prijateljske odnose Amerike i ono što ona čini za ovu državu, to ne zaboravljamo. Ali nemojte zaboraviti ambasadore, vi ste gost u mojoj državi, a ja sam ovdje domaćin. Zastavu homoseksualne skupine slobodno okačite u Vašingtonu na Bijeloj kući, ali ovo je moja zemlja i vi se ponašajte po pravilima moje zemlje. Mi nismo vidjeli cvijet Srebrenice na američkoj ambasadi do sada”, rekao je tada Aganović.

Zbog navedenog nastupa Mujo Aganović je pozvan na saslušanje u prostorije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona.
U izjavi za Saff Mujo Aganović je opisao kako je došlo do reakcije policije.

“Nakon završenog skupa vratio sam se kući u Zenicu i negdje oko 19 sati, odmah nakon pet minuta što sam ušao u kuću, policija je došla sa pozivom da idem u njihove prostorije na razgovor. Iz Sarajeva je došao dopis u MUP Zeničko-dobojskog kantona da govor koji sam održao na spomenutom skupu može sadržavati elemente koji mogu prizivati radnje koje bi remetile javni red i mir”.

Policija nije tražila od Aganovića bilo kakvu izjavu. “Samo su me pozvali da mi skrenu pažnju na moj govor”.

Aganović kaže da je njegov nastup bio potpuno demokratski i da je to njegovo demokratsko pravo. “U načinu mog izlaganja niti u mojoj namjeri nema ništa što remeti javni red i mir. Ovo sve pokazuje koliko u suštini ima demokratije i na kakav se način ona tumači. Interesantno bi bilo vidjeti da li je iko u povorci srama, oni kažu ponosa, bio priveden ili pozvan na saslušanje, na način kako se to meni desilo, od onih koji javno vrijeđaju Allahu Uzvišenog ili osjećanja vjernika muslimana i koji prozivaju muslimanku koja praktikuje islamsku odjevnu praksu. Da li je iko od njih pozvan na saslušanje”, upitao je Aganović naglašavajući da mu je opisanim nastupom policije podignuto dostojanstvo još više i da stoji iza svake svoje riječi koju je izgovorio na tom skupu.

“Ništa me ne može natjerati da proizvodim haos u ovoj zemlji jer sam se borio za sistem i poštovaću uvijek sistem moje države”, zaključuje na kraju Mujo Aganović.

Sa danasnjeg skupa Mujo Aganovic predsjednik RVI paraplegicara porucio americkom ppppppambasadoru.

Gepostet von Topcagic Senad am Samstag, 7. September 2019

zavnews/saff

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *