Udruženja žrtava rata – Naš cilj implementacija presude iz 2007. godine

Predstavnici brojnih bh. udruženja žrtava rata tražit će od Parlamentarne skupštine BiH donošenje, odnosno izmjene Krivičnog zakona BiH, čime će se, između ostalog, kažnjavati negiranje genocida, te će formirati timove koji će dalje raditi na implementaciji cjelokupne presude Međunarodnog suda pravde iz 2007. godine.

Najavio je to na pres-konferenciji u Sarajevu predsjednik Udruženja “Žrtava i svjedoka genocida” Murat Tahirović i precizirao da je njihov cilj implementacija presude iz 2007. godine, u svim njenim segmentima.

– Počevši od dijela presude gdje Srbija snosi odgovornost za nesprječavanje počinjenog genocida u Srebrenici, do toga da nije hapsila počinioce ratnog zločina koji su živjeli u Srbiji. Isto tako i primjena dijela presude koja se odnosi na Republiku Srpsku, koja je u cjelini odgovorna za sve zločine – kaže i dodaje da očekuju da će u nastojanju za postizanje cilja imati podršku i političara u BiH.

Precizira da u toj presudi nije samo navedeno da je RS odgovorna za genocid u Srebrenici. Između ostalog, kaže on, navedeno je i to da RS je „odgovorna za sve logore u 37 opština, za koje je Biljana Plavšić priznala odgovornost“.

Predsjednica Udruženja Pokreta “Majke enklava Srebrenica i Žepa” Munira Subašić, precizirala je da će oni tražiti ono što, kako je kazala, i pripada žrtvama genocida – istinu i pravdu.

– Bez pravde nema povjerenja, bez povjerenja nema pomirenja, a svi govore o pomirenju – poručila je.

Današnjem susretu s novinarima prisustvovali su predstavnici mnogih bh. udruženja žrtava rata koji smatraju da je odbijanje zahtjeva za reviziju presude Međunarodnog suda pravde političko pitanje, ali i vjeruju da za dokazivanje istine i za pravdu nikada nije kasno.

Uvjereni su da je bh. tim predvođen Sakibom Softićem i ostalima (uključujući i člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića) učinio maksimum napora u „okolnostima u kojima su mogli djelovati“, a osuđuju predstavnika srpskog i hrvatskog naroda u Predsjedništvu BiH što su „pogrešno informirali Međunarodni sud pravde“.

zavnews/bir

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *