To što se žrtvujete za svoju djecu, ne znači da vam nešto duguju!

Jedan od najpriznatijih ruskih pedijatara Evgenij Komarovski podijelila je savjet roditeljima šta je potrebno za sretnu porodicu i pravo odgajanje djece.

Najbitniji savjet za sve očeve je taj da njihova najveća briga mora biti majka njihove djece, njeno psihičko blagostanje, a sve ostale probleme s rodbinom i drugim ljudima treba da rješava sam, kako bi se ona u potpunosti mogla posvetiti djeci.

Biti otac

Biti otac nije samo “napraviti” dijete, već napraviti čoveka od njega. Najlakše je napraviti dijete, ali ono bitno je najteže i oko toga se treba truditi od prvog dana. Sretno dijete je ono koje ima i oca i mamu, koji imaju vremena za njega, a ne da ga samo vole. Djeci je potrebna i ljubav i vrijeme provedeno s njima.

Sretno dijete

Sretno dijete je ono koje je najprije zdravo, a tek nakon toga dolaze na red pamet i slobodne aktivnosti.

Ne preopterećujte djecu slobodnim aktivnostima u želji da budu napredni i najbolji. Oni će sami s vremenom pokazati svoja interesovanja. Djeca vam nisu ništa dužna. To što se žrtvujete za njih, što radite na njima ne znači da vam nešto duguju. Jedino ko je u toj priči kome dužan ste vi njima.

Zdravstveni problemi

Nema tog pedijatra koji može riješiti sve zdravstvene probleme vašeg djeteta. To je vaša briga. Djeci koja su tokom godine često bolešljiva treba odlazak na selo. Treba im slobodno vrijeme za trčanje, otkrivanje prirode i boravak u prirodi.

Poznati pedijatar kaže da se većina djece rađa zdrava, a da im kroz vrijeme zdravlje narušavaju medicinski radnici i sami roditelji.

zavnews/Akos.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *