Studentice iz BiH primljene na prestižni Centralno-evropski univerzitet

Dženeta Begić i Emina Bašić, studentice četvrte godine Internacionalnog univerziteta u Sarajevu (IUS), nedavno su primljene na prestižni Centralno-evropski univerzitet (CEU) u Budimpešti.

Akademski uspjeh i vannastavne aktivnosti pomogli su ovim studenticama da obogate svoje biografije i dobiju pune stipendije na CEU-u. Dženeta Begić i Emina Bašić, poput mnogih drugih studenata IUS-a, koji su na drugom i trećem ciklusu studija dobrim univerzitetima širom svijeta, dobile su priliku nastaviti svoje školovanje na prestižnom univerzitetu u inostranstvu.

– Učestvovala sam u velikom broju aktivnosti izvan univerziteta, uključujući debate, seminare i konferencije na temu ljudskih odnosa, te gorućih tema koje su unaprijedile moje vještine liderstva, pregovaranja, i javnog nastupa. Prošlog ljeta, predstavljala sam svoju zemlju na Human Rights Academy u Kopenhagenu, kao stipendista Humanity in Action – rekla je Begić.

Begić je također bila i na razmjeni na Univerzitetu u Dejtonu tokom treće godine fakulteta.

– Za stipendiju Dayton Peace Accords 2015. godine bila sam odabrana na osnovu svog iskustva i akademskih postignuća. Ta stipendija mi je omogućila da studiram godinu dana na Univerzitetu u Dejtonu i da predstavljam bh. omladinu na konferenciji povodom 20. godišnjice Dejtonskog sporazuma – dodala je Begić.

Istakla je da je tokom studiranja na Univezitetu u Dejtonu imala priliku akumulirati mnogo teoretskog i praktičnog znanja na polju međunarodnih odnosa i odnosa sa javnošću.

– Tokom studija na Univerzitetu u Dejtonu, uspjela sam dobiti sve desetke. To je dokaz da sam na IUS-u zaista imala priliku učiti na naprednom nivou u toku prve dvije godine studija, budući da sam bila u vrhu svoje klase kao strani student u stranoj zemlji – rekla je Begić.

Emina Bašić, koja je radila u mnogim nevladinim organizacijama, naglašava značaj međunarodnog okruženja u kojem studira, a koje je za njeno razumijevanje politike bilo jako značajno.

– Multikulturalno okruženje koje nudi IUS bilo je jako značajno, naročito za moj predmet studija. Imali smo priliku podijeliti lična iskustva o političkim sistemima u različitim zemljama. Prijateljska atmosfera između studenata i akademskog osoblja učinila je da se osjećamo kao jedna velika porodica – rekla je Bašić.

Ona je dodala da je provela semestar u Istanbulu kao student na razmjeni Erasmus+ i doživjela nezaboravne trenutke sa studentima i profesorima iz svih krajeva svijeta.

– Ovo iskustvo mi je bilo prilika da uporedim IUS sa jednim od najboljih univerziteta u Turskoj. Bez ikakve dvojbe mogu konstatovati da IUS pruža odlično obrazovanje koje će vas svuda u svijetu učiniti ponosnima – kazala je ova studentica.

zavnews/faktor

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *