VLADA ZDK će pružiti punu podršku malinarima

 

Ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Zeničko-dobojskog kantona Himzo Smajić i predstavnici Udruženja poljoprivrednika ZDK. održali su sastanak na kojem su razmatrani aktuelni problemi u malinarstvu. Proizvođači su ukazali na probleme proizvodnje i otkupa, te iznijeli određene zahtjeve vezane za podršku malinarstvu kako bi se sačuvala ova značajna grana poljoprivredne proizvodnje u ZDK.

Evidentno je da će zbog problema otkupa, ali i nepovoljnih vremenskih prilika, proizvodnja maline biti manja nego prošle godine, zbog čega se traži načina da se izmjenama kriterija u programima poticaja omogući podrška i za proizvođače koji su proizveli manje količine maline.

“Iskazali smo načelnu saglasnost sa zahtjevima, ali je za njihovu realizaciju potrebna i saglasnost Vlade ZDK. Očekujemo da ćemo vrlo brzo doći do rješenja koja će biti korisna za sve proizvođače”, kazao je Smajić.

Vlada i Ministarstvo za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu u kontinuitetu pružaju podršku proizvodnji malina koja posljednjih godina ostvaruje snažan rast. Tome u prilog govori podatak da je iz budžeta u posljednje tri godine za podršku proizvodnji malina, izdvojeno 2,2 miliona KM, a ove godine opredijeljeno je 890.000 KM.

“Zeničko-dobojski kanton je lider u malinarskoj proizvodnji u BiH u značajnoj mjeri zahvaljujući i našim poticajima. Proizvođači su uvijek mogli računati na našu podršku, a posebno sada kada su u problemima. Zajedno tražimo rješenja, a dugoročno rješenje je svakako razvoj prerađivačkih kapaciteta, čemu ćemo se zajedno posvetiti, kao i značajnije jačanje domaćeg tržišta kao jednog od uvjeta dugoročnog razvoja malinarstva”, kazao je premijer ZDK Miralem Galijašević.

 

zavnews

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *