Privredna komora FBiH potpisala ugovor o partnerstvu s proizvođačima smilja

Predsjednik Privredne komore Federacije BiH Marko Šantić i predsjednik Grupacije proizvođača i prerađivača smilja Dinko Dujmović potpisali su danas u Mostaru opći ugovor o partnerstvu.

Šantić je tom prilikom kazao kako se ovim ugovorom na neki način štiti domaće proizvođače i prerađivače smilja.

– Ono što je intencija na kraju jeste napraviti proces brendiranja i na kraju ćemo imati brend hercegovačkog smilja. To je jedna garancija uspjeha, garancija kvalitete i plasmana eteričnih ulja na tržište Evropske unije, SAD-a i Kine – kazao je Šantić.

Povezana slikaPredsjednik Grupacije proizvođača i prerađivača smilja Dinko Dujmović pojasnio je kako će im ugovor omogućiti zajednički nastup s ciljem zaštite proizvodnje, brendiranja, zaštite kvalitete i cijene finalnih proizvoda.

– Trenutno imamo u BiH oko 30 do 35 miliona nasada smilja, ali je proizvodnja u porastu. Moramo poraditi na zaštiti kvalitete, na plasmanu finalnih proizvoda i ustrojiti se po pitanju destilerijskih kapaciteta kako bi ta proizvodnja i prerada tekla nesmetano – kazao je Dujmović.

Prema njegovim riječima, najzanimljivija tržišta i konzumenti finalnih proizvoda od smilja su Sjedinjene Američke Države i zemlje Evropske unije.

– Što se tiče Azije, taj proizvod je prisutan, ali ne u tolikoj mjeri koliko bi trebao biti, a na nama je da poradimo i to tržište otvorimo za naše proizvode – istaknuo je Dujmović.

Naveo je kako ne mogu izvoziti smilje u azijske zemlje, ali mogu kvalitetno ulje od smilja koje je sastavni dio raznih krema u kozmetičkoj industriji, seruma za “anti age” program, aroma terapija itd.

– Očekujemo kako bi se farmaceutske industrije širom svijeta mogle zainteresirati ozbiljnije za ovaj naš proizvod – kazao je Dujmović.

zavnews/faktor

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *