BiH na pragu pristupa kineskom tržištu meda, mlijeka i mliječnih prerađevina

 

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović sastao se sa ambasadoricom Kine u BiH Chen Bo, u cilju finalnih priprema Konferencije ministara zemalja 16+1, koja će se ove godine održavati od 3. do 5. jula u Bugarskoj.

Na konferenciji je planirano potpisivanje bilateralnog sporazuma između BiH i NR Kine u oblasti veterinarstva, što bi omogućilo izvoz meda, mlijeka i mliječnih proizvoda na ovo veliko tržište, u kratkom roku. Također, planirano je i potpisivanje sporazuma kojima se unaprjeđuje saradnja između dvije zemlje u oblasti turizma, pogotovo nakon ukidanja viznog režima.

„BiH ulazi u finalnu fazu priprema i u tom smislu se očekuje da do Samita počne gradnja Blok 7 TE Tuzla“, istakao je na sastanku Šarović, dodajući da je usaglašen Memorandum o razumijevanju sa kineskim državnim osiguravajućom korporacijom Sinosure.

Istaknuta je dosadašnja dobra saradnja sa brojnim kineskim kompanijama, te su najavljeni značajni poslovi na izgradnji i rekonstrukciji putne i željezničke infrastrukture, energetskih objekata i drugih značajnih investicionih projekata u BiH.

Kao jedan od uslova za proširenje saradnje, navedena je i potreba otvaranja pregovora o civilnom vazduhoplovstvu, unaprjeđenju sistema plaćanja i drugim aktivnostima koje su planirane u ovoj i narednoj godini. Pri tome, posebno mjesto zauzima saradnja u okviru platforme zemalja 16+1, koja nudi mogućnosti ne samo unaprjeđenja trgovinske i privredne saradnje BiH sa Kinom, već i sa 15 drugih zemalja centralne i istočne Evrope, članica ove asocijacije.

 

zavnews/biznisinfo

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *